Crisis in Syrië: vandaag gaat vierde conferentie van Brussel over de ondersteuning van de toekomst van Syrië en de regio van start

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 22 juni 2020.

Van 22 tot en met 30 juni organiseert de Europese Unie samen met de Verenigde Naties de vierde conferentie van Brussel over de ondersteuning van de toekomst van Syrië en de regio (#SyriaConf2020). Dit jaar vindt de conferentie in virtuele vorm plaats.

De hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Europese Commissie, Josep Borrell, zei het volgende: “Het lijden van de Syriërs duurt al veel te lang. Na negen jaar conflict bestaat het risico dat de wereld immuun wordt voor de beelden en berichten van onaanvaardbaar en onnodig leed, maar dat mogen we niet laten gebeuren. We mogen onze ogen niet sluiten voor hun lot. Het is onze morele plicht om de bevolking van Syrië te blijven steunen.Met de conferentie wordt gestreefd naar sterkere betrokkenheid van de internationale gemeenschap bij de door de Verenigde Naties geleide inspanningen om een duurzame politieke oplossing te vinden voor de crisis in Syrië, overeenkomstig Resolutie 2254 van de VN-Veiligheidsraad. Dit is de enige manier om opnieuw vrede en stabiliteit te brengen voor alle Syriërs.”

Europees commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding, Olivér Várhelyi: “De instabiliteit in Syrië blijft maar aanhouden. De noden van de Syrische vluchtelingen zijn nog steeds acuut, zeker in het licht van de mogelijk desastreuze sociaal-economische gevolgen van de coronacrisis. Wij houden ons dan ook onverkort aan onze belofte om de Syrische vluchtelingen in de regio te helpen. Deze vierde conferentie van Brussel biedt de internationale gemeenschap de gelegenheid om de noodzakelijke financiële bijstand te mobiliseren voor Syrië en de buurlanden die Syrische vluchtelingen opvangen.”

Europees commissaris voor Crisisbeheersing Janez Lenarčič: “De humanitaire situatie in Syrië dreigt nog ernstiger te worden nu het coronavirus de zwaksten in gevaar brengt. Syriërs in Syrië en daarbuiten die dringend hulp nodig hebben, kunnen rekenen op de EU.”

Deze conferentie is de belangrijkste donorbijeenkomst voor Syrië en de buurlanden in 2020, en biedt ook een uniek platform voor dialoog met maatschappelijke organisaties uit de regio. De conferentie begint vandaag met de “dagen van de dialoog” en wordt op 30 juni afgesloten met een ministeriële bijeenkomst. Gedurende de hele week vinden er allerlei nevenevenementen plaats.

Achtergrondinformatie

Op 22 en 23 juni vinden de virtuele dagen van de dialoog plaats, met vier paneldiscussies op hoog niveau tussen maatschappelijke organisaties, ministers en senior beleidsmakers van de landen die vluchtelingen opvangen, de EU, de Verenigde Naties en andere internationale partners. Eerder zijn maatschappelijke organisaties uit Syrië, de buurlanden en de diaspora uitgebreid online geraadpleegd. De aanbevelingen die zijn geformuleerd op basis van de onlineraadplegingen en door de panels, worden door een aantal rapporteurs uit het Syrische en regionale maatschappelijk middenveld gepresenteerd tijdens de ministeriële bijeenkomst van 30 juni.

Op 22 juni wordt de sessie over regionale respons op en herstel na de coronacrisis voorgezeten door Europees commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Olivér Várhelyi. Op 23 juni wordt de sessie over de dringende behoeften in verband met de humanitaire situatie mede voorgezeten door Europees commissaris voor Crisisbeheersing Janez Lenarčič. Meer informatie over de dagen van de dialoog vindt u hier. De opmerkingen van de commissarissen tijdens hun respectieve panels kunt u bekijken op EbS.

Van 24 tot en met 29 juni vinden online een aantal nevenevenementen plaats die worden georganiseerd door de EU-lidstaten, VN-agentschappen en andere internationale partners.

Op 30 juni vindt het ministeriële deel van de conferentie plaats, onder voorzitterschap van hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell en Mark Lowcock, ondersecretaris-generaal van de VN voor humanitaire zaken en noodhulpcoördinator. Ongeveer 80 afgevaardigden van buurlanden die Syrische vluchtelingen opvangen, partnerlanden, EU-lidstaten en internationale organisaties zullen virtueel samenkomen om politieke, humanitaire en regionale ontwikkelingsaspecten van de Syrische crisis te bespreken. Tijdens deze bijeenkomst zullen politieke en financiële toezeggingen worden gedaan.

Vanaf vandaag kan ook de virtuele tentoonstelling “Stemmen uit Syrië en de regio” worden bezocht, met foto's en videoportretten die licht werpen op het leven van de mensen die ondanks de crisis in Syrië blijk geven van buitengewone veerkracht en wilskracht.

Meer informatie

Website over de conferentie

Audiovisueel verslag via EbS

Persbericht: Syrië: vierde conferentie in Brussel over de ondersteuning van de toekomst van Syrië en de regio

Eerste conferentie, 4-5 april 2017

Tweede conferentie, 24-25 april 2018

Derde conferentie, 12-14 maart 2019