Coronavirus: EU-financiering voor het vervoer van medische goederen, medische teams en patiënten

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 18 juni 2020, 8:00.

EU-landen kunnen nu via het instrument voor noodhulp extra financiering aanvragen voor het vervoer van essentiële goederen, medische teams en coronapatiënten. Dit komt bovenop de steun die reeds beschikbaar is via het EU-mechanisme voor civiele bescherming en de eerder via rescEU geleverde beschermingsmiddelen.

Vandaag werd met een eerste operatie meer dan zeven ton persoonlijke beschermingsmiddelen geleverd aan Bulgarije. Deze vracht bevatte meer dan 500 000 door Bulgarije aangekochte beschermingsmaskers, waarvoor het transport wordt betaald door de EU.

“Het instrument voor noodhulp zorgt ervoor dat essentiële medische uitrusting wordt vervoerd naar de plaatsen waar die het hardst nodig is. De lidstaten krijgen steun voor het vervoeren van medisch personeel of bij het opvangen van patiënten uit andere lidstaten. Dat is Europese solidariteit. Na de succesvolle levering van beschermingsmiddelen aan Bulgarije zullen de komende weken meer operaties volgen”, aldus Europees commissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarčič i.

Steun van het instrument voor noodhulp om goederen, uitrusting en patiënten te vervoeren

Een bedrag van 220 miljoen euro is beschikbaar gesteld voor:

  • het vervoer van medische hulpgoederen naar plaatsen waar zij het hardst nodig zijn, door financiering van het vervoer van nood- en hulpgoederen naar EU-lidstaten;
  • het vervoer van patiënten tussen EU-lidstaten of van lidstaten naar buurlanden, bij dreigende overrompeling van de gezondheidszorg, om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen kunnen worden behandeld;
  • het vervoer van medisch personeel en mobiele medische teams tussen EU-lidstaten en vanuit buurlanden naar de EU, om te zorgen voor medische bijstand waar dat het hardst nodig is.

De Europese Commissie i heeft op 17 juni de procedures en criteria voor financiering uit hoofde van het mobiliteitspakket meegedeeld aan de lidstaten. De lidstaten kunnen hun aanvragen nu indienen bij de Europese Commissie.

Achtergrondinformatie

Wat is het instrument voor noodhulp?

Het instrument voor noodhulp beschikt over een budget van 2,7 miljard euro en werd op 16 april 2020 geactiveerd. Het instrument is opgevat om de nodige flexibiliteit te bieden voor respons op de veranderende behoeften, nu de EU overgaat van de fase van onmiddellijke respons op de pandemie naar de fase van een goed begeleide afbouw van de maatregelen, van herstel en preventie. Het instrument is bedoeld voor acties waar gezamenlijke inspanningen op EU-niveau de beste resultaten opleveren in termen van steun aan het gezamenlijk Europees stappenplan voor de opheffing van de COVID‑19-inperkingsmaatregelen.

Het instrument voor noodhulp is een aanvullend instrument: het komt bovenop de inspanningen die in het kader van andere EU-instrumenten worden gedaan, zoals het mechanisme voor civiele bescherming, rescEU, de gezamenlijke aanbestedingsprocedures en het corona-investeringsinitiatief, naast de nationale inspanningen van de lidstaten.

Meer informatie

Aanpak van het coronavirus: crisisrespons

Instrument voor noodhulp

EU-steun op medisch en gezondheidsgebied