Toekomstig partnerschap tussen de EU en de staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan: hervatting van de “post-Cotonou”-onderhandelingen op ministerieel niveau

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 12 juni 2020.

De EU i en de Organisatie van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (OACPS), voorheen de ACS-groep van staten genoemd, hebben vandaag, voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie, de besprekingen op het hoogste politieke niveau hervat, met het oog op de afronding van de nieuwe “post-Cotonou-overeenkomst”. De bijeenkomst was voor de hoofdonderhandelaars, commissaris voor Internationale Partnerschappen Jutta Urpilainen i en OACPS-professor Robert Dussey, een belangrijke gelegenheid om voort te bouwen op de werkzaamheden die de afgelopen weken op technisch niveau hebben plaatsgevonden.

Jutta Urpilainen i, commissaris voor Internationale Partnerschappen en hoofdonderhandelaar van de EU, was ingenomen met deze stap vooruit en zei hierover: “De lopende onderhandelingen met de OACPS-landen blijven een prioriteit. Ondanks de verstoring door de coronapandemie gaan de onderhandelingen verder in dezelfde hartelijke sfeer als die welke tot nu toe al onze besprekingen kenmerkte. Ik ben blij te zien dat we de eindstreep steeds dichter naderen.

Professor Robert Dussey, Togolees minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse integratie en Togolezen in het buitenland, is de hoofdonderhandelaar van de OACPS en de voorzitter van de ministeriële centrale onderhandelingsgroep. Hij verklaarde het volgende: “De onderhandelingen over hernieuwde en herziene betrekkingen met onze Europese partners hebben, ondanks het coronavirus, bevredigende vooruitgang geboekt dankzij de moderne technologie. Ik ben blij te kunnen melden dat de leden van de OACPS in volle overtuiging op weg zijn naar de sluiting van een partnerschapsovereenkomst waarin ook rekening wordt gehouden met de ongekende uitdagingen waarmee wij door het coronavirus nu op nationaal, regionaal en mondiaal niveau worden geconfronteerd.

De onderhandelingsteams van de EU en de OACPS zullen de komende weken hun inspanningen opvoeren om zo spoedig mogelijk tot een akkoord te komen. De onderhandelingen zullen virtueel worden voortgezet.

Achtergrond

De Overeenkomst van Cotonou, die de betrekkingen tussen de EU en de OACPS-landen regelt, zou oorspronkelijk op 29 februari 2020 aflopen. Omdat de onderhandelingen over een nieuw OACPS-EU-partnerschap nog aan de gang zijn, hebben de partijen besloten de Overeenkomst van Cotonou te verlengen tot 31 december 2020.

De onderhandelingen werden in september 2018 geopend in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

De gesprekken gaan over een “gemeenschappelijke grondslag”, waarin de waarden en beginselen zijn opgenomen die de EU en de OACPS-landen samenbrengen, alsook de strategische prioritaire gebieden waarmee beide partijen samen aan de slag willen gaan.

De toekomstige overeenkomst zal ook specifieke, actiegerichte regionale partnerschappen omvatten die gericht zijn op de behoeften van elke regio. Daartoe werd in het voorjaar van 2019 het overleg over de regionale prioriteiten afgerond.

Met het toekomstige OACPS-EU-partnerschap zullen de nauwe politieke banden tussen de EU- en de OACPS-landen op het wereldtoneel verder worden verstevigd. De landen van de OACPS en de EU tellen samen meer dan 1,5 miljard mensen en vertegenwoordigen meer dan de helft van de verdragsluitende partijen van de Verenigde Naties.

Tijdens de ACS-top in december 2019 heeft de groep van ACS-staten de herziene Overeenkomst van Georgetown goedgekeurd, met een naamswijziging tot gevolg. In april 2020 werd de ACS-groep van staten de Organisatie van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (OACPS).

Meer informatie

Onderhandelingsrichtsnoeren EU

Onderhandelingsmandaat ACS