Schengen, essentieel voor herstel - Voorzitter van de commissie burgerlijke vrijheden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 22 juni 2020.

“Grenzen in de EU moeten zo snel mogelijk heropenen,” volgens voorzitter van de LIBE-commissie Juan Fernando López Aguilar. Ontdek meer in ons interview.

Na maanden van opschorting van de bewegingsvrijheid in het Schengengebied, roept het Parlement op voor een snelle en gecoördineerde terugkeer naar de normale toestand. In de aanloop naar een stemming tijdens de plenaire sessie van juni over de situatie in het Schengengebied, besprak voorzitter van de commissie burgerlijke vrijheden, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanje), hoe deze grensvrije zone hersteld kan worden en welke lessen we geleerd hebben tijdens de Covid-19-crisis.

Wanneer zullen de interne grenzen in de Schengenzone heropenen?

Ze zouden zo snel mogelijk terug moeten openen, dat is mijn mening. Maar blijkbaar zal dat niet volledig gebeuren voor begin juli. Onze commissie blijft de lidstaten eraan herinneren dat ze gebonden zijn aan de Europese wet en de Schengencode. Volgens de wet moeten alle beperkingen een tijdslimiet hebben en moeten de redenen van de opschorting redelijk en proportioneel zijn.

Nu is het belangrijk dat de Commissie toeziet op het gefaseerde herstel van de bewegingsvrijheid. Ministers van binnenlandse zaken moeten de verlengingen van de beperkingen met de Commissie coördineren. Het is duidelijk dat er zonder Schengen geen herstel komt (van de pandemie). Naar mijn mening zou er zonder Schengen geen Europese Unie zijn.

Meer lezen over wat de EU kan doen om de Schengengrenzen te heropenen.

Moet de Schengenzone beter gecoördineerd en bestuurd worden?

Er is jammerlijk weinig coördinatie geweest. Overheden van de lidstaten zijn hun verplichtingen niet nagekomen, ondanks het feit dat ze bindend zijn. Ze hadden elkaar en de Commissie moeten inlichten alvorens de Schengenregels op te schorten, zodat de Commissie kon toekijken dat dit voor een beperkte periode was en zonder discriminatie voor sommige burgers. Wanneer we het normale functioneren van Schengen weer herstellen, verzekeren we dat we van deze fouten zullen geleerd hebben.

Als er een tweede golf van infecties komt, wat zouden we dan anders moeten doen in Europa? Is het sluiten van de grenzen de beste manier om de verspreiding van het virus te voorkomen?

Laten we eerlijk zijn, de pandemie was een verrassing. We hebben dan ook nooit eerder geziene maatregelen genomen. Het heeft de vrijheden die we al jaren als vanzelfsprekend beschouwen op de proef gesteld. Bewegingsvrijheid werd opgeschort, en dat is schadelijk. Maar net omdat de situatie ongezien was, moeten we begrip tonen voor de fouten die de overheden gemaakt hebben om de volksgezondheid veilig te stellen, wat hun hoogste prioriteit is.

Bekijk het volledige interview op onze Facebook pagina, dat verder ook over de Schengenuitbreiding, migratie, asielopvang en het gebruik van persoonlijke data gaat in de strijd tegen Covid-19.

Ontdek wat de EU doet om het coronavirus in te dammen.

Bekijk de tijdlijn van aangenomen maatregelen.

Bekijk de Facebook Live

Productinformatie

REF.: 20200604STO80508