Videogesprek met vicevoorzitter Frans Timmermans over de Europese Green Deal

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op maandag 8 juni 2020.

Economische Zaken en Klimaat

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat voert op donderdag 11 juni a.s. een videogesprek met vicevoorzitter Frans Timmermans i van de Europese Commissie over de Europese Green Deal i. Twee eerder ingeplande gesprekken moesten, vanwege de maatregelen als gevolg van de uitbraak van COVID-19 virus, worden uitgesteld.

De Mededeling voor de Europese Green Deal werd op 11 december 2019 door de toen net aangetreden Commissie Von der Leyen i gepresenteerd als brede groeistrategie met het doel de EU te transformeren naar een klimaatneutrale, circulaire, moderne en concurrerende economie in 2050. In de Green Deal is een groot aantal nieuwe beleidsvoorstellen en initiatieven aangekondigd op het gebied van klimaat, energie, industrie, transport, milieu, landbouw, biodiversiteit, gebouwde omgeving, financiën, R&D, buitenlandse handel en diplomatieke betrekkingen.

In reactie op de COVID-19 pandemie heeft de Commissie op 27 mei jl. een omvangrijk pakket uitgebracht voor het herstel van de Europese economie. De Green Deal neemt (samen met de digitaliseringsagenda) in dat pakket een centrale plek in om tot een duurzaam, eerlijk en weerbaar Europa te komen.

Naast onderwerpen op het terrein van klimaat en energie, hebben de aanwezige leden ook de mogelijkheid in te gaan op onderwerpen als circulaire economie, landbouw, biodiversiteit, transport en renovatie.

  • 11/06: Technische briefing met vicevoorzitter Frans Timmermans