Wereldwijde coronarespons: EU maakt 50 miljoen euro extra vrij voor humanitaire hulp
De Europese Commissie i kondigde vandaag aan 50 miljoen euro extra vrij te maken voor humanitaire hulp om het hoofd te helpen bieden aan de dramatische toename van humanitaire behoeften wereldwijd als gevolg van de coronapandemie. Met de nieuwe financiering wordt gehoor gegeven aan de talrijke oproepen van humanitaire organisaties, onder meer de wereldwijde oproep van de VN.
Janez Lenarčič i, commissaris voor Crisisbeheersing, verklaarde: “De coronapandemie veroorzaakt een humanitaire crisis van enorme omvang in een aantal van de meest fragiele landen ter wereld. De pandemie vormt een bedreiging voor de voedselzekerheid in landen waar de zorgsector al vóór deze nieuwe crisis zwak was. Wij moeten nu handelen om geen gebied in de wereld aan zijn lot over te laten. Dit is in ons gemeenschappelijk belang. Het is ook cruciaal dat de humanitaire actoren toegang blijven hebben zodat zij levens kunnen blijven redden.”
De nieuwe financiering is bedoeld voor kwetsbare personen die te maken hebben met grote humanitaire crises, zoals in de Sahel en de regio rond het Tsjaadmeer, de Centraal-Afrikaanse Republiek, het gebied van de Grote Meren in Afrika, Syrië, Jemen, Palestina en Venezuela, alsook de Rohingya. De financiering zal toegang mogelijk maken tot gezondheidszorg, beschermingsuitrusting, water en sanitaire voorzieningen. De financiering zal worden verstrekt via niet-gouvernementele organisaties, internationale organisaties, de agentschappen van de Verenigde Naties, het Rode Kruis en de Rode Halvemaan.
Achtergrond
De toewijzing van 50 miljoen euro komt bovenop reeds bestaande aanzienlijke humanitaire steun en actie van de Europese Commissie om het hoofd te bieden aan de meest dringende behoeften in verband met de coronapandemie:
-
-In februari 2020 werd 30 miljoen euro toegewezen aan de Wereldgezondheidsorganisatie. Sindsdien heeft de Commissie, mits de begrotingsautoriteiten van de EU hun toestemming geven, rond 76 miljoen euro begroot voor programma's die onder het wereldwijde humanitaire responsplan van de Verenigde Naties vallen. Daarnaast verstrekt de Commissie directe financiering aan humanitaire niet-gouvernementele organisaties en het Rode Kruis en de Rode Halvemaan, die zich in de eerste linie bevinden van de humanitaire respons op het coronavirus.
-
-Humanitaire luchtbrug EU: op 8 mei kondigde de Commissie ook aan een humanitaire luchtbrug van de EU in te stellen om humanitaire actoren en noodvoorzieningen voor de coronarespons te vervoeren naar enkele van de zwaarst getroffen gebieden in de wereld. Met de eerste vlucht op 8 mei werden in samenwerking met Air France ongeveer 60 humanitaire actoren van diverse ngo's en VN-agentschappen en 13 ton humanitair materiaal naar Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek vervoerd. De twee volgende humanitaire vluchten naar de Centraal-Afrikaanse Republiek zullen samen nog eens 27 ton humanitair materiaal vervoeren. Op 15 mei werden 20 ton materiaal en humanitaire en gezondheidswerkers vervoerd naar het West-Afrikaanse land São Tomé en Principe, de tweede bestemming van de humanitaire luchtbrug. De vlucht kwam tot stand met behulp van de Portugese regering en diverse humanitaire partnerorganisaties. Met de terugvlucht werden meer dan 200 EU-burgers en andere passagiers naar Lissabon gerepatrieerd.
De extra humanitaire financiering komt bovenop circa 20 miljard euro aan ontwikkelings- en noodfinanciering van de Commissie en de lidstaten voor behoeften op de korte en de lange termijn in heel de wereld, als onderdeel van de “Team Europa”-aanpak.
Nadere informatie
EU-respons voor een wereldwijde bestrijding van de pandemie
Wereldwijde coronarespons: EU stelt humanitaire luchtbrug in