Persvrijheid beschermen tijdens de Covid-19-pandemie
De Covid-19-crisis heeft de mediasector zwaar getroffen tijdens een cruciale periode waarin nauwkeurige informatie bieden en nepnieuws over de pandemie tegengaan essentieel zijn.
De sector ziet een enorme daling in de reclame-inkomsten en het Parlement i vreest dat de verergerende financiële situatie kan betekenen dat nieuwsorganisaties niet langer duidelijke en feitelijke informatie kunnen geven en desinformatie over de coronapandemie kunnen tegengaan.
In een resolutie die op 17 april werd goedgekeurd, zeiden EP-leden dat desinformatie over Covid-19 een probleem voor de volksgezondheid is, dat alle burgers toegang moeten hebben tot accurate en geverifieerde informatie, en dat vrije, onafhankelijke en voldoende gefinancierde media noodzakelijk zijn voor de democratie.
De vrijheid van meningsuiting, mediavrijheid en pluralisme zijn verankerd in de EU-Handvest van Fundamentele Rechten, en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Noodfonds om media te steunen
Om te helpen met de kritieke toestand van de media, vroegen leden van de Parlementaire cultuurcommissie aan de Europese Commissie i om de mogelijkheid te bekijken voor een noodfonds voor media en pers.
Sommige maatregelen werden al van kracht om mediavrijheid te steunen en journalisten te beschermen. In maart 2020 maakte de Europese Unie €5,1 miljoen euro beschikbaar om projecten te financieren die schendingen van persvrijheid opsporen en voorkomen, bedreigingen voor het pluralisme detecteren en grensoverschrijdend onderzoek steunen.