Vervuiling banden: CO2-uitstoot van auto’s verminderen met nieuwe etikettering

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 14 mei 2020.

Meer brandstofefficiënte autobanden betekenen minder uitstoot. Nieuwe etikettering helpt je banden kiezen op basis van brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en geluidsniveau.

De EU i zet zich in om tegen 2030 broeikasgassen met ten minste 40% te verlagen tot onder het niveau van 1990, in overeenstemming met het klimaatakkoord van Parijs. Wegverkeer is verantwoordelijk voor ongeveer 22% van de broeikasgassen in de EU en transport is op dit moment de enige sector waar uitstoot hoger is dan in 1990. Om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, wil de EU CO2-uitstoot van de transportsector met 60% terugschroeven, vergeleken met het niveau in 1990.

Autobanden zorgen voor 20% tot 30% van het brandstofverbruik van een voertuig, wat wil zeggen dat brandstofzuinige banden de CO2-uitstoot aanzienlijk kunnen verminderen. Om consumenten te helpen om weloverwogen beslissingen te kunnen maken, introduceert de EU een plan voor nieuwe etikettering voor banden.

Nieuwe etiketten om consumenten te helpen

Op de labels zou je informatie over brandstofzuinigheid en grip op een nat wegdek kunnen terugvinden op een schaal van A tot G (vergelijkbaar met het energielabel voor huishoudtoestellen), en informatie over het externe geluidsniveau, uitgedrukt in decibel.

Informatie over grip op sneeuw en ijs kan in de toekomst nog toegevoegd worden, alsook informatie over kilometerafstand en slijtage (verantwoordelijk voor vervuiling via microplastics) wanneer een testmethode beschikbaar wordt.

Etiketten moeten duidelijk zichtbaar zijn voor consumenten wanneer banden verkocht worden, inclusief online, en moeten een QR code bevatten om het gemakkelijk te kunnen scannen.

Voordelen van nieuwe EU-bandenetikettering

Nieuwe bandenlabels zullen het voor EU-consumenten mogelijk maken om brandstofzuinige banden te kiezen, waardoor ze heel wat geld kunnen besparen en minder uitstoten. Een betere grip op het wegdek verbetert verkeersveiligheid en meer informatie over geluidsniveaus helpt om keuzes te maken om geluidsoverlast van auto’s te verminderen.

Volgende stappen

Het Europees Parlement en de Raad van de EU hebben in november 2019 een informeel akkoord bereikt over het plan rond etikettering. De Raad heeft de richtlijnen in februari 2020 officieel goedgekeurd en de commissie industrie, onderzoek en energie van het Parlement heeft het op 28 april bekrachtigd. Nu moet het voltallige Parlement het akkoord nog goedkeuren.

Lees meer over het verminderen van uitstoot:

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200423STO77731