De impact van het coronavirus in Afrika kan verpletterend zijn

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 23 april 2020.

Link naar de video: Ontwikkelingslanden steunen

Het coronavirus in Afrika kan vernietigend zijn; de respons van Europa moet over onze grenzen reiken, zegt voorzitter van de ontwikkelingscommissie Tomas Tobé i.

Gezien de kwetsbaarheid van de gezondheidszorg in vele ontwikkelingslanden, kan het coronavirus verwoestende gevolgen hebben, waarschuwen leden van de Parlementaire ontwikkelingscommissie. De EU i werkt hard om de lidstaten te steunen en de economische impact in Europa te beperken, maar het coronavirus is een pandemie en kent geen grenzen. In een resolutie van 17 april, heeft het Parlement i de noodzaak voor internationale samenwerking, solidariteit en een sterker UN-systeem benadrukt, in het bijzonder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO i).

Globale EU-respons op Covid-19

De EU lanceerde op 8 april “ Team-Europa”, een pakket van meer dan €20 miljard om de meest kwetsbare landen te helpen in de strijd tegen de pandemie en haar gevolgen, met de nadruk op Afrika en de buurlanden van de EU. Het overgrote deel van de financiering is afkomstig van bestaande middelen en programma’s die nu specifiek voor de strijd tegen het coronavirus worden ingezet.

Het Parlement steunt de inspanningen van de Europese Commissie i voor een wereldwijde respons. EP-leden sluiten zich ook aan bij de oproep van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank i om de schuldaflossing van de armste landen op te schorten.

Ontdek meer over de globale respons van de EU in onze video

Terwijl Covid-19 zich verder verspreidt in Afrika (het is nu aanwezig in alle landen, op twee na), vroegen we aan voorzitter van de ontwikkelingscommissie van het Parlement Tomas Tobé (EVP, Zweden) meer informatie over de respons van de EU.

Doet de EU genoeg om derde landen te helpen in de strijd tegen het coronavirus of moeten we meer doen?

Ja en nee. Ja, we coördineren via “Team-Europa” de verdeling van de €20 miljard, maar we moeten er ook voor zorgen dat lidstaten meer actie ondernemen want we hebben nieuw geld nodig. De EU moet deze acties coördineren en ervoor zorgen dat we precies de landen in hoogste nood bereiken. Hoogstwaarschijnlijk wordt er onvoldoende gerapporteerd in vele Afrikaanse landen, daarom moet we snel in actie schieten.

Denkt u dat bezorgdheid van de EU over de situatie in Afrika kan verslappen omwille van onze eigen uitdagingen in Europa?

Nee. Ik denk dat iedereen begrijpt dat dit ons allemaal samen treft. Deze pandemie kent geen grenzen en we moeten overal successen boeken. Het is overduidelijk dat de uitdaging in Afrika enorm is - omdat er meer kwetsbare mensen zijn, het gezondheidssysteem in vele landen ontoereikend is en omdat er te weinig ziekenhuisbedden zijn.

Het is in het belang van de solidariteit dat we er alles aan doen om mensenlevens te redden. Het is ook in het belang van Europa omdat we geen tweede of derde pandemiegolf vanuit de buurlanden willen meemaken in Europa.

Begin maart publiceerde de Commissie de nieuwe EU-Afrika strategie. Is die nog steeds relevant in de context van de coronacrisis?

Ik denk dat het erg relevant is omdat op de behoefte het wijst om een volwaardig partnerschap met Afrika aan te gaan, waarmee we de traditionele relatie van donor en begunstigde verlaten. We moeten nu vele van de Afrikaanse landen als partners beschouwen. De wereldwijde economische terugval door het coronavirus benadrukt net het belang van deze nieuwe strategie.

Het allerbelangrijkst is dat we deze manier van samenwerking tot stand kunnen brengen. Hopelijk zal de EU-Afrika-top in oktober doorgaan. Vanuit het Europees Parlement werken we nu aan ons standpunt over deze strategie.

Ontdek welke maatregelen de EU al genomen heeft om de pandemie te bedwingen.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200416STO77206