Coronavirus: Commissie kondigt buitengewone maatregelen aan om de agrovoedingssector te ondersteunen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 22 april 2020.

De Commissie gaat doortastend te werk en stelt aanvullende buitengewone maatregelen voor om verdere steun te bieden aan de landbouw- en voedingsmarkten die het zwaarst zijn getroffen. De EU-agrovoedingssector blijkt in deze ongekende coronatijden veerkrachtig. Niettemin zijn een aantal markten hard geraakt door deze crisis op het gebied van de volksgezondheid.

Het maatregelenpakket van vandaag bevat steun voor particuliere opslag in de zuivel- en de vleessector. Op zelforganisatie gebaseerde marktmaatregelen van marktdeelnemers in zwaar getroffen sectoren worden toegestaan. Ook wordt een flexibele uitvoering van marktondersteuningsprogramma's voor groenten en fruit, wijn en andere producten mogelijk.

Commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski i: “De gevolgen van de coronacrisis worden steeds duidelijker merkbaar in de agrovoedingssector. Daarom hebben wij naast de maatregelen die al na de uitbraak van de crisis zijn genomen, besloten tot verdere actie. De voorgestelde maatregelen zijn gezien de huidige marktontwikkelingen bedoeld als signaal naar de markten. Aangenomen wordt dat dit de beste maatregelen zijn om de prijzen, de productie en daarmee het voedselaanbod te stabiliseren en voedselzekerheid te bieden. Vandaag kondigen we een nieuw, uitzonderlijk pakket maatregelen aan om de al waargenomen verstoringen tegen te gaan én toekomstige risico's te ondervangen en zo hulp te bieden aan de agrovoedingssectoren die het zwaarst zijn getroffen. Ik ben ervan overtuigd dat deze maatregelen de markten in een rustiger vaarwater zullen brengen en snel vruchten zullen afwerpen.”.

In reactie op de coronacrisis worden de volgende aanvullende buitengewone maatregelen aangekondigd:

  • Steun voor particuliere opslag: de Commissie stelt voor om steun voor particuliere opslag te verlenen voor zuivelproducten (mageremelkpoeder, boter, kaas) en vleesproducten (rundvlees, schapenvlees, geitenvlees). Deze producten mogen tijdelijk - ten minste twee à drie maanden en hooguit vijf à zes maanden - uit de markt worden genomen. Daardoor neemt het beschikbare aanbod op de markt af en wordt het marktevenwicht op den duur hersteld.
  • Flexibele uitvoering van marktondersteuningsprogramma's: de Commissie zal een flexibele uitvoering van marktondersteuningsprogramma's voor wijn, groenten en fruit, olijfolie, de bijenteelt, en van de EU-schoolregeling (zuivel, groenten en fruit) mogelijk maken. Daardoor kunnen voor alle sectoren de financieringsprioriteiten worden verlegd naar crisismanagement.
  • Uitzonderlijke afwijking van de EU-mededingingsregels: voor zuivel, bloemen en aardappelen zal de Commissie op grond van artikel 222 van de verordening inzake de gemeenschappelijke marktordening toestaan dat wordt afgeweken van bepaalde mededingingsregels. Daardoor kunnen marktdeelnemers marktmaatregelen treffen op basis van zelforganisatie. Concreet houdt dit in dat deze sectoren collectief maatregelen mogen nemen om de markt te stabiliseren. Zo mag de zuivelsector de zuivelproductie collectief plannen en mogen de bloemen- en de aardappelensector producten uit de markt nemen. Opslag door particuliere marktdeelnemers wordt eveneens toegestaan. De afspraken en besluiten daaromtrent zijn slechts geldig voor ten hoogste zes maanden. De bewegingen van de consumentenprijzen zullen nauwlettend in het oog worden gehouden om nadelige gevolgen te voorkomen.

De Commissie streeft ernaar om deze maatregelen uiterlijk eind april goed te keuren. Daarvóór moet advies worden ingewonnen bij de lidstaten, die erover moeten stemmen. De maatregelen kunnen dus nog worden aangepast. Alle details worden bij de definitieve goedkeuring van de voorstellen bekendgemaakt.

Het vandaag aangekondigde pakket volgt op een breed pakket van andere maatregelen die de Commissie al in een vroege fase van de huidige crisis had genomen, zoals een verhoging van de staatssteunbedragen en van de voorschotten en een verlenging van de termijnen voor de indiening van betalingsverzoeken. Deze verruiming van de mogelijkheden binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid is bedoeld om de administratieve druk op landbouwers en nationale overheden te verlichten.

Meer informatie

Ondersteuning van de landbouw- en de voedingssector in de coronacrisis

EU-respons op coronavirus

Marktmarktregelen in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid