Sustainable finance: Council adopts a unified EU classification system

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 15 april 2020.

De EU i krijgt een uniform classificatie­systeem om particuliere beleggers aan te moedigen te investeren in duurzame groei en bij te dragen aan een klimaat­neutrale economie.

De Raad i nam vandaag een verordening aan tot vaststelling van een EU-breed classificatie­systeem (of "taxonomie") dat ervoor zorgt dat bedrijven en beleggers dezelfde taal hanteren om te bepalen welke economische activiteiten als ecologisch duurzaam kunnen worden beschouwd.

De taxonomie maakt het voor beleggers gemakkelijker om hun beleggingen te heroriënteren naar duurzamere technologieën en bedrijven. Ze zal voor de EU van cruciaal belang zijn om de streefcijfers van de Overeenkomst van Parijs voor 2030 te halen en in 2050 klimaatneutraal te zijn. Een van die streefcijfers, een vermindering van de uitstoot van broeikas­gassen met 40%, kan volgens ramingen van de Commissie pas worden gehaald als de EU een tekort aan investeringen van jaarlijks ongeveer € 180 miljard wegwerkt.

Het toekomstige kader zal uitgaan van 6 EU-milieudoelstellingen:

  • 1) 
    mitigatie van klimaat­verandering
  • 2) 
    adaptatie aan klimaat­verandering
  • 3) 
    duurzaam gebruik en bescherming van water en mariene hulpbronnen
  • 4) 
    transitie naar een circulaire economie
  • 5) 
    preventie en beheersing van verontreiniging
  • 6) 
    bescherming en herstel van biodiversiteit en ecosystemen

Voor de doelstellingen mitigatie van klimaat­verandering en adaptatie aan de klimaat­verandering moet de taxonomie eind 2020 vaste vorm krijgen, zodat ze vanaf eind 2021 volledig kan worden toegepast. Voor de 4 andere doelstellingen moet de taxonomie eind 2021 klaar zijn, met het oog op toepassing vanaf eind 2022.

Het besluit van vandaag werd via de schriftelijke procedure aangenomen. Het houdt in dat de Raad zijn standpunt in eerste lezing heeft vastgesteld. De verordening moet nu door het Europees Parlement in tweede lezing worden aangenomen en kan vervolgens in het Publicatieblad worden bekendgemaakt en in werking treden.