Coronavirus: Medische teams van de EU naar Italië
gewijzigd.
Via het EU-mechanisme voor civiele bescherming is een team van Europese artsen en verpleegkundigen uit Roemenië en Noorwegen ingezet dat onmiddellijk naar Milaan en Bergamo zal afreizen om de Italiaanse zorgverleners te helpen het coronavirus te bestrijden. Daarnaast heeft Oostenrijk via het mechanisme meer dan 3 000 liter ontsmettingsmiddelen aangeboden aan Italië. De Commissie zal deze Europese steunactie coördineren en medefinancieren.
Voorzitter Ursula von der Leyen i hierover: “Deze verpleegkundigen en dokters hebben hun vertrouwde omgeving verlaten om hun collega's in een andere lidstaat te helpen: zij zijn de echte gezichten van de Europese solidariteit. Heel Europa is trots op jullie. De Commissie doet al het mogelijke om Italië en al onze lidstaten in deze tijden van grote nood te helpen.”
Janez Lenarčič i, commissaris voor Crisisbeheersing: “Ik dank Roemenië, Noorwegen en Oostenrijk voor hun steun aan Italië in deze moeilijke tijden voor het hele continent. Dit is de solidariteit van de EU in actie. Het EU-coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties werkt 24/7 met alle lidstaten samen om ervoor te zorgen dat de hulp terechtkomt waar de nood het hoogst is.”
Italië heeft het Copernicus-satellietsysteem van de EU geactiveerd om gezondheidsvoorzieningen en openbare ruimten in kaart te brengen tijdens de coronacrisis.
Gisteren is een lading persoonlijke beschermingsmiddelen in Italië aangekomen. Het EU-coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties heeft de coördinatie van deze levering verzorgd. Verschillende EU-lidstaten hebben beschermende uitrusting, zoals maskers, overalls en beademingstoestellen aan Italië bezorgd en Italiaanse patiënten voor behandeling laten overkomen.
Achtergrond
Een deel van het Noorse medische team is in december vorig jaar ingezet om de uitbraak van mazelen in Samoa aan te pakken. Deze inzet verliep via het EU-mechanisme voor civiele bescherming, waarvan Noorwegen volwaardig lid is.
Het EU-coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties is het kloppend hart van het EU-mechanisme voor civiele bescherming en coördineert de hulpverlening aan door rampen getroffen landen. Die kan bestaan uit het zenden van hulpgoederen, deskundigheid, civielebeschermingsteams en gespecialiseerde apparatuur. Het centrum zorgt ervoor dat de noodhulp snel ter plaatse is en treedt op als centraal coördinatiepunt voor alle EU-lidstaten en de zes andere deelnemende staten, het getroffen land en deskundigen op het gebied van civiele bescherming en humanitaire hulp.