Declaration by the High Representative on behalf of the EU on current political developments in Afghanistan and the prospects for peace

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op zaterdag 29 februari 2020.

De Europese Unie i beschouwt de goedkeuring van de gezamenlijke verklaring voor vrede van de VS en Afghanistan (Joint Statement for Peace) en de regeling tussen de VS en de taliban als een belangrijke eerste stap in de richting van een integraal vredesproces, waarbij de intra-Afghaanse onderhandelingen centraal staan. Nu moet de kans om tot vrede te komen worden gegrepen. De Europese Unie verwacht dat deze onderhandelingen onder Afghaanse verantwoordelijkheid en leiding zo snel mogelijk op inclusieve wijze van start kunnen gaan met het oog op een duurzame vrede die een veilig en stabiel klimaat voor alle Afghanen kan scheppen. Om vertrouwen tussen de onderhandelende partijen te creëren, is het absoluut noodzakelijk dat het geweld blijft afnemen en dit tot een staakt-het-vuren leidt.

De Europese Unie staat klaar om het vredesproces te faciliteren en te ondersteunen, met als doel de politieke, economische en sociale verwezenlijkingen van de Afghaanse bevolking sinds 2001, die onomkeerbaar moeten zijn, in stand te houden en uit te bouwen. Voor het conflict moet een politieke oplossing worden gevonden met respect voor de mensenrechten, inclusief vrouwen­rechten, en met oog voor gemeenschappelijke grieven. Voor de Europese Unie is het belangrijk dat alle politieke groeperingen betrokken zijn bij het vredesproces en dat met name Afghaanse vrouwen en minderheden, alsook het maatschappelijk middenveld, afdoende vertegenwoordigd zijn. Eerbiediging van de grondwettelijke orde en de rechtsstaat is tijdens het proces van het grootste belang.

Op dit cruciale ogenblik is eenheid essentieel om de moeilijke taken die in het vooruitzicht liggen, meester te blijven en de toekomst van de Islamitische Republiek Afghanistan op lange termijn veilig te stellen. De Europese Unie roept alle actoren op de krachten te bundelen in de komende periode. Het is cruciaal dat alle Afghanen zich in de volgende regering en in de vredes­onderhandelingen vertegenwoordigd voelen. Dat zou helpen de grieven, onder meer in het kader van het recente verkiezings­proces, weg te nemen, en verzoening te bevorderen. De EU roept alle belanghebbenden op eigen beweegredenen ondergeschikt te maken aan de belangen van de natie, als collectieve verantwoordelijkheid van alle Afghaanse politieke krachten.