Declaration by the High Representative on behalf of the European Union on the political situation in Guinea

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 28 februari 2020.

De Europese Unie i ziet haar ongerustheid bevestigd in de recente verklaringen van de Internationale Organisatie van de Francofonie in haar mededeling van 24 februari over de staat van de Guineese kieslijsten, en het besluit van de Afrikaanse Unie, dat afgelopen vrijdag 28 februari 2020 werd aangekondigd, om haar waarnemingsmissie voor de verkiezingen van 1 maart terug te roepen. De geloofwaardigheid van de komende verkiezingen komt met name in het gedrang door het gebrek aan inclusiviteit en transparantie.

Hierdoor stijgt het risico op verdeeldheid en spanningen in de nationale gemeenschap. Het is nu aan alle politieke actoren, met name president Condé als staatshoofd, om de dialoog nieuw leven in te blazen en het klimaat van vertrouwen te herstellen. Dat zou gunstig zijn voor de sociale vrede en voor geloofwaardige verkiezingen in het jaar 2020.

De Europese Unie roept op tot terughoudendheid en veroordeelt het gebruik van geweld, door wie dan ook.

Ze steunt elk regionaal initiatief om een vreedzame uitweg voor deze crisis te vinden en dringt er bij de betrokkenen op aan om samen te werken.