Europa moet doorpakken om turbotechkapitalisme aan te pakken
De Europese Commissie presenteerde woensdag haar plannen om de EU klaar te stomen voor het digitale tijdperk. Europarlementariër Kim van Sparrentak deelt de urgentie van de Europese Commissie om te zorgen dat digitalisering in dienst komt te staan van de mens en de samenleving. “We moeten alle zeilen bijzetten om het turbotechkapitalisme te stoppen. Europa heeft een cruciale opdracht om technologische ontwikkeling niet alleen te laten werken voor bedrijven: mensen moeten er beter van worden.”
Met deze plannen toont Eurocommissaris voor digitalisering Margrete Vestager dat dit thema hoog op de agenda staat bij de nieuwe Europese Commissie. Net als bij de Europese Green Deal ziet GroenLinks ambitie, maar is het wachten hoe die zich vertaalt in concrete initiatieven en regels. “Het is nu zaak dat de Europese Commissie maatregelen neemt om de doorgeschoten macht van techbedrijven in te perken en snel met regels komt om nieuwe ontwikkelingen, zoals kunstmatige intelligentie, in goede banen te leiden. Daarvoor moeten we snel werk maken van de hervorming van het mededingingsbeleid, meer publieke investeringen in innovatie en strenger Europees toezicht op techgiganten en wat ze met onze gegevens doen”, aldus Van Sparrentak.
Voorzorgsprincipe
Op het vlak van kunstmatige intelligentie presenteert de Europese Commissie een discussiestuk met onder andere een vrijwillig label voor ethische toepassingen en een breed debat over gezichtsherkenning in de openbare ruimte. Van Sparrentak waarschuwt dat vrijwilligheid niet voldoende is: “De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kunnen we niet alleen aan de markt overlaten. Het voorzorgsprincipe moet voorop staan. Juist met duidelijke regels kunnen we innovatie in de juiste richting sturen. Zo lossen we de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd op, in plaats van dat we nieuwe problemen creëren.”
Van Sparrentak is bezorgd over het gebrek aan ambitie op sociaal vlak. “De Europese Commissie zegt dat iedereen de kansen van digitalisering moet kunnen grijpen, maar heeft onvoldoende oog voor het aanpakken van bestaande problemen. Bijvoorbeeld bij maaltijdbezorgers en andere werknemers die geen sociale bescherming krijgen of de invloed van verhuurplatforms als Airbnb op de leefbaarheid van onze steden. Voor deze ‘platformeconomie’ ontbreekt de urgentie om de rechten van werknemers en de betaalbaarheid van woningen te beschermen.”