Biodiversity - Council adopts conclusions

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 19 december 2019.

In zijn conclusies van vandaag bevestigt de Raad i dat de EU i en de lidstaten het voortouw zullen nemen bij het intensiever tegengaan van biodiversiteitsverlies en het herstel van ecosystemen. De conclusies bieden politieke sturing voor de werkzaamheden met het oog op een mondiaal kader voor biodiversiteit na 2020. Ook verzoekt de Raad de Commissie zo snel mogelijk een ambitieuze, realistische en coherente EU-biodiversiteits­strategie voor 2030 te ontwikkelen als kernstuk van de Europese Green Deal i.

De lidstaten zijn het eens over de noodzaak van dringende wereldwijde maatregelen op alle niveaus om het verlies van biodiversiteit een halt toe te roepen. De Raad neemt met ernstige bezorgdheid nota van de toestand van de natuur, met ongeveer een miljoen soorten die met uitsterven worden bedreigd, en van de gevolgen van de aanhoudende klimaat­verandering. De Raad onderstreept dat het voor de EU en haar lidstaten belangrijk is nationale biodiversiteits­strategieën en -actieplannen (NBSAP's) uit te stippelen en aan te nemen, met het oog op de verwezenlijking van het mondiale biodiversiteitskader voor de periode na 2020.

De Raad is vastbesloten het goede voorbeeld te geven en een krachtige bijdrage te leveren aan de aanneming van een ambitieus en realistisch mondiaal biodiversiteitskader voor de periode na 2020, om uiterlijk in 2030 het verlies van biodiversiteit te stoppen en zelfs te keren. Hij is ook vastbesloten om biodiversiteit te integreren in alle betreffende beleidsmaatregelen van de EU, waaronder het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De lidstaten benadrukken eensgezind dat subsidies die schadelijk zijn voor de biodiversiteit moeten verdwijnen, en dat de evaluatie van de uitvoering en de verantwoordings­plicht van natuur- en biodiversiteits­beleidslijnen, -maatregelen en -verbintenissen moet worden versterkt, teneinde het optreden op alle niveaus op te voeren.

Voorts roept de Raad op biodiversiteit volledig, effectief en coherent te integreren in het ontwerp en de uitvoering van het meerjarig financieel kader (MFK) van de EU voor 2021-2027 en in het toekomstige beleid, waaronder het gemeenschappelijk visserijbeleid en het actieplan voor de circulaire economie. De lidstaten zullen zorgen voor een snellere overgang naar een hulpbronnenefficiënte, veilige, circulaire en klimaatneutrale economie die ook de biodiversiteit en ecosysteemdiensten beschermt en herstelt.

De lidstaten benadrukken hoe belangrijk het is dat de binnenlandse en internationale financiële stromen, ook bij publieke aanbestedingen, worden aangepast aan het mondiale biodiversiteitskader voor de periode na 2020.

De Raad zal op deze kwestie terugkomen bij het bepalen van een mandaat voor het standpunt van de EU in de onderhandelingen tijdens de VN-conferentie over biodiversiteit (CBD COP15) in oktober 2020 in het Chinese Kunming. Die cruciale conferentie moet resulteren in een akkoord over een mondiaal biodiversiteitskader voor de periode na 2020.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"