Commissarissen Miguel Arias Cañete, Karmenu Vella en Carlos Moedas verwelkomen VN-rapport over oceanen en klimaatverandering

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 25 september 2019.

De Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) heeft vandaag een speciaal verslag uitgebracht over de gevolgen van de klimaatverandering voor de oceanen en de cryosfeer (de bevroren delen van onze planeet). Het verslag biedt beleidsmakers overal ter wereld een sterke wetenschappelijke basis voor hun inspanningen om de economie te moderniseren, de klimaatverandering en de gevolgen ervan voor de oceanen aan te pakken, duurzame ontwikkeling te bevorderen en armoede uit te bannen.

Commissaris voor Klimaatactie en Energie Miguel Arias Cañete i, commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij Karmenu Vella i en commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie Carlos Moedas i verwelkomen het verslag dat de internationale gemeenschap met de neus op de feiten drukt: de klimaatverandering en de gevolgen ervan voor de oceanen moeten zo snel mogelijk worden aangepakt.

“De conclusies van dit nieuwe verslag zijn duidelijk: de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde verandert onze oceanen ingrijpend. Ze warmen op, worden zuurder en bevatten minder zuurstof. De zeespiegel stijgt veel sneller dan verwacht.

De effecten van deze veranderende omgeving zijn rampzalig voor kwetsbare mariene ecosystemen, zoals koraalriffen, zeegrasvelden en zeewierbossen. De voedselzekerheid van mensen die afhankelijk zijn van de visserij, loopt gevaar. Kustgemeenschappen zullen vaker te maken krijgen met extreme gebeurtenissen, zoals mariene hittegolven en overstromingen.

Gezonde oceanen kunnen echter ook een deel van de oplossing voor de klimaatverandering zijn: ze kunnen het grootste deel van de overtollige warmte en CO2 die onze moderne samenleving produceert, opnemen en duurzame voeding en hernieuwbare energie leveren.

Oceanen kunnen alleen gezond blijven als we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C. De EU blijft daarom aandringen op een ambitieuze uitvoering van de Overeenkomst van Parijs. In november 2018 heeft de EU haar strategie voorgesteld om tegen 2050 een koolstofvrije economie te worden, en dit verslag is opnieuw een dringende oproep tot actie waaruit blijkt hoe belangrijk het is om deze koers vastberaden aan te houden.

Met haar strategie voor oceaangovernance onderneemt de EU al actie op het snijvlak tussen oceanen en klimaatverandering. De Commissie heeft ook een onderzoeks- en innovatie-initiatief op het gebied van gezonde oceanen gelanceerd om oplossingen te bieden voor het behoud van deze kostbare ecosystemen.

Dit IPPC-verslag geeft ons de onbetwistbare feiten en het wetenschappelijke bewijs dat aantoont hoe ons klimaat verandert en wat de gevolgen voor ons allemaal zijn. Nu zijn wij als politici aan zet: we moeten deze feiten omzetten in actie.”

Achtergrond

De EU, klimaatverandering en oceanen

In het kader van de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering heeft de EU zich ertoe verbonden de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 40 % te verlagen. Dit is een investering in onze welvaart en in de duurzaamheid van de Europese economie. De EU heeft een modern en geavanceerd regelgevingskader voor de overgang naar schone energie opgezet en komt daarmee tegemoet aan de doelstelling van de Commissie-Juncker om wereldleider op het gebied van hernieuwbare energie te worden en energie-efficiëntie voorop te stellen. Tegen 2030 zal bijvoorbeeld 32 % van de in de EU verbruikte energie afkomstig zijn uit hernieuwbare energiebronnen. Met de maatregelen die momenteel van kracht zijn, ligt de EU zelfs op koers om deze doelstelling te overtreffen en de emissies met 45 % terug te dringen. Ook oceaanenergie die wordt opgewekt met wind, golven of getijden, speelt hierbij een rol. De EU is wereldleider op het gebied van technologieën voor oceaanenergie.

De vaststelling van beschermde mariene gebieden is een van de andere maatregelen met betrekking tot het klimaat en de oceanen. Dergelijke gebieden helpen bij de aanpassing aan en de beperking van klimaatverandering en leveren tegelijk andere ecosysteemdiensten. Ook worden hierdoor kusthabitats beschermd (koraalriffen, mangrovebossen, waterrijke gebieden), wordt de mens minder blootgesteld aan de risico's van de klimaatverandering en wordt er voorzien in natuurlijke infrastructuur (bijvoorbeeld voor de bescherming tegen stormen). In 2018 heeft de EU de VN-doelstelling bereikt om 10 % van haar wateren te beschermen als mariene zone, twee jaar vóór de uiterste termijn van 2020.

Over de IPCC

De Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) is het VN-orgaan dat verantwoordelijk is voor de beoordeling van het wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering. De verslagen van de IPCC zijn hoofdzakelijk gebaseerd op collegiaal getoetste en gepubliceerde wetenschappelijke en technische literatuur, waarin honderden vooraanstaande deskundigen uit de hele wereld aan het woord komen.

Meer informatie

Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC)

Link naar het verslag

Een schone planeet voor iedereen: langetermijnstrategie op de Europa-website, met de tekst van de mededeling van de Commissie

Strategie voor oceaangovernance

Meer informatie over EU-onderzoek en het klimaat

IP/19/5869

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail