Voorbereiding VN-klimaatconferentie

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op zaterdag 21 september 2019.

Op woensdag 25 september vindt het algemeen overleg plaats ter voorbereiding van de aanstaande Milieuraad op vrijdag 4 oktober in Luxemburg. Naast staatssecretaris Van Veldhoven i van Infrastructuur en Waterstaat is ook minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bij het overleg aanwezig.

Op de agenda van de Milieuraad staan namelijk een aantal klimaatonderwerpen. Zo wordt onder andere de EU i-inzet bepaald voor de eerstvolgende VN-klimaatconferentie in Santiago de Chile begin december 2019. Ook heeft het Fins EU-voorzitterschap opnieuw een beleidsdebat geagendeerd tijdens de Milieuraad over de Europese langetermijnklimaatstrategie en het vaststellen van het doel van een klimaatneutrale EU in 2050. Hierover is op regeringsleidersniveau nog geen overeenstemming bereikt. Definitieve besluitvorming hierover is nu doorgeschoven naar de Europese Raad i van oktober of december.

De Milieuraad neemt ook Raadsconclusies aan op de inhoudelijke speerpunten van een nieuw EU-pakket Circulaire Economie (CE). Afgelopen juli hebben milieuministers hierover al van gedachten gewisseld. De Raadsconclusies zijn bedoeld als input voor het voorstel voor een Circulaire Energie- Strategie waar de nieuwe Europese Commissie i mee zal komen.

  • 25/09: Algemeen overleg Milieuraad dd 4 oktober