Raad Milieu, 26 juni 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 26 juni 2019, 17:00.

Beelden van de Raad Milieu van 26 juni 2019 in Luxemburg

Voornaamste resultaten

Chemische stoffen

De Ministers van Milieu hebben conclusies aangenomen met politieke sturing voor de ontwikkeling van een EU-strategie voor een duurzaam beleid inzake chemische stoffen. De conclusies gaan met name over Reach, hormoonontregelende stoffen, nanomaterialen en geneesmiddelen.

Deze belangrijke en gedetailleerde conclusies zullen als leidraad dienen voor de EU-strategie voor een duurzaam beleid inzake chemische stoffen waarbij door middel van een goed beheer van chemische stoffen bijzondere aandacht zal worden besteed aan de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu.

Grațiela Leocadia Gavrilescu, Roemeens vicepremier en Minister van Milieu

De conclusies onderstrepen ook de noodzaak om de beoordeling en de beheersing van chemische risico’s in de gehele EU-wetgeving te verbeteren en te integreren teneinde de wetgeving in verband met chemische stoffen coherenter en doeltreffender te maken.

De ministers benadrukten dat het noodzakelijk is een geschikt mechanisme te ontwikkelen dat de bescherming van kwetsbare groepen zoals kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, coördineert, onder meer door consistente risicobeheervereisten voor zorgwekkende stoffen, met inbegrip van neurotoxines en hormoonontregelende stoffen, in de betrokken EU-wetgevingsteksten in te voeren.

Conclusies van de Raad over chemische stoffen (26/06/2019)

De EU stelt voor om in de landbouw water te hergebruiken

Hergebruik van water voor landbouwirrigatie

De Raad Milieu heeft op 26 juni in openbare zitting het hergebruik van water besproken. De ministers bereikten een algemene oriëntatie over deze nieuwe verordening die het risico op watertekorten voor de irrigatie van landbouwgewassen vermindert en Europa helpt om zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Water is een kostbaar goed. Wij hebben vandaag een belangrijke stap gezet door nieuwe regels in te stellen waardoor water zal kunnen worden terug­gewonnen zonder gevaar voor mens en dier, en met gunstige effecten voor het milieu. Om ervoor te zorgen dat onze boeren dit water voor irrigatie kunnen gebruiken, zijn er geharmoniseerde minimum­normen voor de waterkwaliteit en de monitoring van de naleving nodig. Daarbij wordt lering getrokken uit de ervaring van bepaalde lidstaten die al decennialang water hergebruiken.

Ioan Deneș, Roemeens Minister van Waterbeheer en Bosbouw

Hergebruik van water voor landbouwirrigatie: Raad bereikt algemene oriëntatie (persmededeling, 26/06/2019)

Evaluatie van de tenuitvoerlegging van het milieubeleid

De Raad heeft de bevindingen van de cyclus voor de evaluatie van de tenuitvoerlegging van het milieubeleid (Environmental Implementation Review - EIR) voor 2019 besproken. De lidstaten wisselden van gedachten en werkten samen met de Commissie, die dankzij de verstrekte feedback haar werk nog beter zal kunnen uitvoeren. De ministers namen de gelegenheid te baat om over gemeenschappelijke uitdagingen te praten en beste praktijken te delen in verband met de uitvoering van milieubeleid en -wetgeving.

Andere agendapunten

Tijdens een openbare zitting nam de Raad kennis van een presentatie door het voorzitterschap over de stand van zaken van twee wetgevingsvoorstellen: de LIFE-verordening en de verordening inzake de monitoring, de rapportage en de verificatie van broeikasgasemissies door maritiem vervoer. Het voorzitterschap gaf de ministers ook een stand van zaken van de besprekingen over een strategische langetermijnvisie voor een klimaatneutrale economie en bracht samen met de Commissie verslag uit over de resultaten van belangrijke internationale bijeenkomsten. De Commissie stelde haar mededelingen over de ontwerpen van de geïntegreerde nationale energie- en klimaatplannen voor. De Nederlandse delegatie lichtte de ministers in over een recente conferentie over koolstofbeprijzing en luchtvaartbelastingen, en de Oostenrijkse delegatie verstrekte informatie over een workshop over het "Future Environment Action Programme". De Bulgaarse delegatie presenteerde mogelijke Europese maatregelen ter ondersteuning van schone mobiliteit en met name elektromobiliteit, en de Franse delegatie gaf toelichting bij het resultaat van de recente bijeenkomst van de Ministers van Milieu van de G7. De Finse delegatie presenteerde het werkprogramma van het aantredende voorzitterschap.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3705

Luxemburg

26 juni 2019

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting