Raad Buitenlandse Zaken, 17 juni 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 17 juni 2019, 19:00.

Beelden van de zitting van de Raad Buitenlandse Zaken op 17 juni 2019 in Luxemburg.

Voornaamste resultaten

Actuele kwesties

De hoge vertegenwoordiger en de Ministers van Buitenlandse Zaken hebben gesproken over de meest prangende kwesties op de internationale agenda. Zij wezen op de situatie in Venezuela en spraken daarbij hun zorgen uit over de almaar verslechterende politieke en humanitaire situatie. Zij riepen opnieuw op tot een politieke, gezamenlijk onderhandelde oplossing binnen het kader van de Venezolaanse grondwet, die uiteindelijk tot vrije, eerlijke en geloofwaardige presidentsverkiezingen zou moeten leiden, en zij herhaalden hun steun voor elke poging hiertoe.

De hoge vertegenwoordiger en de Ministers van Buitenlandse Zaken wierpen verder hun licht op de Helms-Burton Act en gaven duidelijk te kennen dat de EU haar bedrijfsleven zal beschermen en alle nodige maatregelen zal treffen om de gevolgen van deze wet op te vangen, onder meer in relatie tot de WTO-rechten van de EU en via toepassing van de blokkeringsverordening van de EU.

Ook bespraken zij de situatie in de Republiek Moldavië na de vorming van de nieuwe regering aldaar. Zij herhaalden dat de EU bereid is samen te werken met een hervormingsgezinde regering, op basis van de Associatieovereenkomst EU-Moldavië.

De hoge vertegenwoordiger memoreerde aan de ondertekening van de Overeenkomst van Prespa door Griekenland en Noord-Macedonië, nu precies één jaar geleden.

Integrale EU-strategie

De Ministers van Buitenlandse Zaken hebben samen met de Ministers van Defensie de integrale EU-strategie besproken. Ze deden dat aan de hand van het derde jaarlijkse voortgangsverslag van de hoge vertegenwoordiger, getiteld "De integrale EU-strategie: een vooruitblik na drie jaar". Zij maakten de balans op van de voortgang in de afgelopen drie jaar en keken tevens vooruit. De Raad nam ook conclusies aan over EU-optreden ter versterking van een op regels gebaseerd multilateralisme.

Multilateralisme versterken: Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 17/06/2019)

Verder richtten de ministers zich op veiligheids- en defensiesamenwerking en toonden zij zich verheugd over de aanzienlijke vorderingen met het veiliger maken van de Unie en over rol van de EU als veiligheidsleverancier en mondiale speler via onder meer het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB). De Raad nam conclusies aan over veiligheid en defensie in het kader van de integrale EU-strategie.

Veiligheid en defensie: Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 17/06/2019)

De integrale EU-strategie: een vooruitblik na drie jaar, verslag, juni 2019

EU‑samenwerking inzake veiligheid en defensie (achtergrondinformatie)

Effectiviteit van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid

De Ministers van Buitenlandse Zaken hebben gesproken over de effectiviteit van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB). De verschuivingen in het mondiale landschap die nu gaande zijn en de uitdagingen voor de Europese Unie in de wereld van vandaag nopen tot een nog effectiever buitenlandbeleid. De ministers spraken daarom over praktische ideeën hoe de effectiviteit van het GBVB kan worden verbeterd. Met name bekeken zij hoe de coherentie en consistentie van het beleid verder kunnen worden versterkt en hoe de eenheid en de effectiviteit op een hoger plan kunnen worden gebracht.

Sudan

De Raad heeft de situatie in Sudan besproken en een verklaring aangenomen.

Sudan: Verklaring van de Raad Buitenlandse Zaken (persmededeling, 17/06/2019)

Informele lunch over het Midden-Oosten

De Ministers van Buitenlandse zaken hebben van gedachten gewisseld met hun Jordaanse collega Ayman Safadi. Zij bespraken in het bijzonder de meest recente ontwikkelingen in de regio, waaronder de situatie in Syrië, de spanningen in de Golfregio en de vooruitzichten voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Een militaire escalatie in de Golfregio zou extreem gevaarlijk zijn voor iedereen in de regio zelf, voor Europa en voor de rest van de wereld. Wij roepen op tot maximale terughoudendheid en de-escalatie, omdat dit naar onze overtuiging in het belang is van iedereen.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3700

Luxemburg

17 juni 2019

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst (Defensie) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN