Raad Concurrentievermogen, 27-28 mei 2019 - Voornaamste resultaten
Videobeelden van de Raad Concurrentievermogen van 28 mei 2019 over ruimtevaart
Voornaamste resultaten
Ruimtevaart en onderzoek, 28 mei
De Raad heeft een discussie gehouden over het versterken van de rol van de EU als mondiale speler en het bevorderen van internationale samenwerking in de ruimtevaart. De ministers pleitten voor meer investeringen in onderzoek en innovatie in verband met ruimtevaart. Zij onderstreepten het belang van internationale samenwerking en ruimtediplomatie voor de EU-ruimtevaartindustrie, en waren het erover eens dat de EU proactief moet deelnemen aan de lopende besprekingen over mondiale ruimtegovernance.
Ook nam de Raad conclusies aan over de ruimte als katalysator voor een concurrerender EU-economie.
De ruimte biedt een enorm potentieel aan kansen om concurrentievermogen, innovatie en ondernemerschap een boost te geven. Wij moeten onze skills blijven uitbreiden en verbeteren en nog meer doen aan capaciteitsontwikkeling om ons leiderschap in de wereld te handhaven.
Nicolae Hurduc, Roemeens Minister van Onderzoek en Innovatie
Conclusies van de Raad over "de ruimte als katalysator" (28/05/2019)
Ruimtevaartbeleid van de EU (achtergrondinformatie)
In de marge van de Raad werd de 9e zitting van de Ruimteraad gehouden. De Ruimteraad is een forum dat de ruimtevaartactiviteiten van de EU en het Europees Ruimteagentschap (ESA) moet coördineren. De voorzitters van de Raad Concurrentievermogen en de ESA-Raad op ministerieel niveau hebben de volgende conclusies uitgebracht:
Conclusies van de voorzitterschappen na de 9e EU-ESA-Ruimteraad
Videobeelden van de Raad Concurrentievermogen van 28 mei 2019 over onderzoek
De Raad heeft een oriënterend debat gehouden over de vraag hoe de positieve impact van het EU-beleid inzake onderzoek en innovatie op het concurrentievermogen van de EU-economie kan worden versterkt. De ministers benadrukten het belang van een adequaat budget voor "Horizon Europa", het volgende meerjarige kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. Daarnaast pleitten zij voor een beleid dat zorgt voor synergie tussen de verschillende financieringsprogramma's van de EU voor een maximaal effect. Ten slotte belichtten zij de gunstige effecten op innovatie van een goed regelgevingskader, onder meer wat staatssteun betreft.
In het debat van vandaag hebben wij de belangrijkste strategische keuzes kunnen bepalen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat onderzoek en innovatie een krachtige motor blijven voor een concurrerender EU-economie.
Nicolae Hurduc, Roemeens Minister van Onderzoek en Innovatie
Videobeelden van de Raad Concurrentievermogen van 27 mei 2019 over de eengemaakte markt en industrie
Eengemaakte markt en industrie, 27 mei
De Raad heeft een openbaar oriënterend debat gehouden over de voornaamste punten van een toekomstige integrale langetermijnstrategie voor het industriebeleid van de EU, en over een ambitieuze aanpak voor een concurrerende eengemaakte markt, en heeft over beide thema's conclusies aangenomen.
De ministers waren het er in grote lijnen over eens dat de EU over een stevige industriële basis moet beschikken om de mondiale concurrentie aan te kunnen en de kansen te benutten en de uitdagingen aan te gaan die samenhangen met de digitale transformatie en de overgang naar een klimaatneutrale, circulaire economie. Zij herhaalden het verzoek van de Europese Raad aan de Commissie om vóór eind 2019 met een integrale langetermijnstrategie voor het EU-industriebeleid te komen, die in nauw overleg met de lidstaten en belanghebbenden moet worden uitgestippeld.
Wat de aanpak voor de eengemaakte markt betreft, benadrukten de ministers dat zij nu echt van de onnodige belemmeringen voor grensoverschrijdende handel binnen de EU af willen, met name in de dienstensector. Zij pleitten voor een eengemaakte markt die standaard digitaal en toekomstbestendig is, en waarin het inspelen op de behoeften van bedrijven en burgers en grensoverschrijdende ervaringen centraal staan. Zij vroegen de Commissie om uiterlijk in maart 2020 met een langetermijnactieplan voor een betere uitvoering en handhaving van de regels inzake de eengemaakte markt te komen.
Verder heeft de Raad conclusies aangenomen over het concurrentievermogen van de toeristische sector van de EU als motor voor duurzame groei, banen en sociale cohesie in de EU voor het volgende decennium. Met deze conclusies verzoekt de Raad de Commissie een diepgaande analyse van recente ontwikkelingen en toekomstige tendensen met een effect op de toeristische sector uit te voeren, en zo relevant mogelijk toerismebeleid te voeren met een visie op 2030, om de positie van de EU als wereldleider in deze sector veilig te stellen. Ook verzoekt hij de lidstaten om nauwer met elkaar samen te werken, meer beste praktijken uit te wisselen en bij het uitstippelen van hun nationale toerismebeleid de resultaten van de toekomstige analyse van de Commissie in aanmerking te nemen.
In het kader van hun traditionele concurrentievermogencheck-up hebben de ministers de implicaties van marktconcurrentie voor het concurrentievermogen besproken.
De besprekingen en conclusies van vandaag bieden de Commissie een stevig fundament voor een ambitieuze langetermijnstrategie voor het industriebeleid van de EU en voor een langetermijnvisie op een efficiëntere en concurrerendere eengemaakte markt. Deze zijn cruciaal voor het toekomstige mondiale concurrentievermogen van onze economieën en voor de welvaart van onze bedrijven en burgers.
Nicolae Hurduc, Roemeens Minister van Onderzoek en Innovatie
Strategie van de eengemaakte markt voor goederen en diensten (achtergrondinformatie)
Industriebeleid van de EU (achtergrondinformatie)
Informatie over de zitting
27 mei: interne markt en industrie.
28 mei: onderzoek en ruimtevaart.
Zitting nr. 3694
Brussel
27-28 mei 2019
Vooraf (documenten)
Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden
Na afloop (documenten)
Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Deelnemerslijst 27 mei 2019 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Deelnemerslijst 28 mei 2019 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: