Council adopts ban on single-use plastics

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 21 mei 2019.

De EU i bindt de strijd aan met plasticvervuiling. De Raad i heeft vandaag een richtlijn aangenomen die nieuwe beperkingen invoert op bepaalde plastic producten voor eenmalig gebruik.

De formele aanneming door de Raad is het sluitstuk van de wetgevings­procedure.

De richtlijn kunststoffen voor eenmalig gebruik bouwt voort op de bestaande afvalwetgeving van de EU, maar gaat nog verder. De regels voor dat soort producten en verpakkingen, die bij de 10 dingen horen waarmee Europese stranden het vaakst worden vervuild, worden verscherpt. De nieuwe regels verbieden het gebruik van bepaalde plastic wegwerp­producten waarvoor alternatieven bestaan. Daarnaast komen er specifieke maatregelen om het gebruik van de vaakst weggegooide plastic producten terug te dringen.

Plastic producten voor eenmalig gebruik zijn geheel of gedeeltelijk uit plastic vervaardigd en worden meestal na eenmalig of kortstondig gebruik weggegooid. Een van de hoofddoelen van deze richtlijn is het verminderen van de hoeveelheid plastic afval die we produceren. Volgens de nieuwe regels worden voor eenmalig gebruik bestemde plastic borden, bestek, rietjes, ballonnen­stokjes en wattenstaafjes vanaf 2021 verboden.

Wat plastic flessen betreft, kwamen de lidstaten overeen om tegen 2029 een inzamelpercentage van 90% te halen. Tegen 2025 moeten plastic flessen ten minste 25% aan gerecycleerd materiaal bevatten, een gehalte dat tegen 2030 moet stijgen tot 30%.

Achtergrond

De Commissie heeft haar voorstel voor een richtlijn in mei 2018 ingediend. De Raad bepaalde zijn standpunt op 31 oktober 2018. De onderhandelingen met het Parlement i gingen op 6 november 2018 van start en mondden op 19 december 2018 uit in een voorlopig akkoord, dat op 18 januari 2019 door de ambassadeurs van de lidstaten werd bevestigd.

De formele aanneming door de Raad is het sluitstuk van de wetgevings­procedure.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"