EU-Latin America and Caribbean relations: Council adopts conclusions

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 13 mei 2019.

Op 13 mei 2019 heeft de Raad naar aanleiding van de gezamenlijke mededeling van de hoge vertegenwoordiger en de Commissie van 17 april 2019 met de titel "De Europese Unie i, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied: de handen in elkaar slaan voor een gemeenschappelijke toekomst", conclusies aangenomen over de EU-betrekkingen met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Het voorbije decennium zijn de betrekkingen tussen de EU en Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (LAC) aanzienlijk verstevigd. Samen zijn de EU en de LAC-landen goed voor 25 % van het mondiale bbp, en maken zij een derde van de leden van de VN en bijna de helft van de leden van de G20 uit. Het gezamenlijk optreden van de 2 regio’s is bepalend geweest bij de totstandkoming van historische multilaterale overeenkomsten zoals de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling, de actieagenda van Addis Abeba en de Overeenkomst van Parijs.

De Raad merkte op dat de economieën van de EU en de LAC-landen het afgelopen decennium meer geïntegreerd zijn geraakt, maar ook dat er een enorm onbenut potentieel is, dat moet worden aangeboord. De EU blijft de grootste investeerder in de LAC-landen en de LAC-investeringen in Europa zijn aanzienlijk gegroeid. De welvaart van de EU en de LAC-landen wordt steeds meer gedeeld en moet verder worden vergroot door meer particuliere investeringen en een doeltreffend gebruik van bestaande handelsovereenkomsten.

De Raad onderstreepte dat de LAC-landen en de EU belangrijke partners met gemeenschappelijke waarden en belangen zijn, die in multilaterale context, met name in de VN en de WTO, nog nauwer moeten samenwerken om de democratie, de rechtsstaat, de eerbiediging van de mensenrechten en fundamentele vrijheden, groei, werkgelegenheid, investeringen, economische kansen en duurzame ontwikkeling te bevorderen, veerkrachtigere samenlevingen op te bouwen, en vrede en veiligheid, multilateralisme en een op regels gebaseerde internationale orde te bewaren en te bevorderen.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"