Declaration by the High Representative on behalf of the EU on the full activation of the Helms-Burton (LIBERTAD) Act by the United States

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 2 mei 2019.

De Europese Unie i betreurt ten zeerste de volledige activering van de Helms-Burton-wet (Libertad-wet) uit 1996 door de Verenigde Staten. Het besluit om titel III te activeren, en maatregelen uit hoofde van titel IV mogelijk te maken, is een schending van de verbintenissen die werden aangegaan in de overeenkomsten tussen de EU en de VS uit 1997 en 1998, en die sindsdien zonder onderbreking door beide partijen werden nagekomen. Dit zal onnodige wrijving veroorzaken, en ondermijnt het vertrouwen in en de voorspelbaarheid van het trans-Atlantische partnerschap.

De EU is van oordeel dat de extraterritoriale toepassing van unilaterale beperkende maatregelen indruist tegen het internationaal recht, en zij zal alle passende maatregelen benutten voor het opvangen van de effecten van de Helms-Burton-wet, onder meer wat betreft haar WTO-rechten en via het gebruik van de blokkeringsverordening van de EU. De EU blijft samenwerken met haar internationale partners die ook hun bezorgdheid in dit verband hebben geuit.