Digital Single Market: Commission welcomes European Parliament's vote on new rules for sharing public sector data

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 4 april 2019.

Het Europees Parlement i heeft vandaag de richtlijn inzake open data en overheidsinformatie goedgekeurd die de beschikbaarheid en het innovatieve gebruik van openbare en door de overheid gefinancierde gegevens aanzienlijk zal verbeteren. Hierdoor wordt de ontwikkeling van data-intensieve technologie, zoals kunstmatige intelligentie, gestimuleerd.

Vicevoorzitter voor de Digitale Eengemaakte Markt Andrus Ansip i en commissaris voor Digitale Economie en Maatschappij Mariya Gabriel i verwelkomden de uitkomst in een gezamenlijke verklaring:

"Wij zijn verheugd over de overweldigende steun die de richtlijn open data van de leden van het Europees Parlement heeft gekregen.

Gegevens zijn in de digitale economie een belangrijke troef en een groot deel daarvan wordt gegenereerd door de overheidssector. Om het innovatieve potentieel van openbare en door de overheid gefinancierde gegevens ten volle te benutten, is het van essentieel belang dat burgers en bedrijven in de EU gemakkelijk toegang hebben tot die gegevens. Dit geldt met name voor technologieën op het gebied van kunstmatige intelligentie: de ontwikkeling daarvan is afhankelijk van toegang tot enorme hoeveelheden gegevens.

De EU-regels voor het hergebruik van overheidsinformatie moeten worden versterkt zodat ze zijn aangepast aan de snel veranderende technologieën en de belemmeringen worden weggenomen die het mkb en start-ups beletten te innoveren op het gebied van openbare gegevensbronnen.

Dankzij de vandaag goedgekeurde richtlijn inzake open data zullen zowel realtime-overheidsgegevens als gegevens van onderzoeksorganisaties en overheidsbedrijven gemakkelijker beschikbaar en bruikbaar worden voor zowel machines als mensen.

Wij willen de leden van het Europees Parlement, de lidstaten en de betrokken belanghebbenden danken voor de constructieve en snelle wetgevingsprocedure die tot de belangrijke stemming van vandaag heeft geleid."

Volgende stappen

De vandaag door het Europees Parlement goedgekeurde tekst moet nog formeel door de Raad i van de EU worden aangenomen. Vervolgens hebben de lidstaten twee jaar de tijd om de herziene regels ten uitvoer te leggen voordat deze van kracht worden. De Commissie zal in samenwerking met de lidstaten nagaan welke hoogwaardige datasets worden opgenomen in een uitvoeringsbesluit.

Achtergrond

De nieuwe regels zijn de opvolger van de richtlijn overheidsinformatie (Richtlijn 2003/98/EG, herzien in 2013) die betrekking heeft op het hergebruik van gegevens die worden gegenereerd door overheidsinstanties (bv. juridische, verkeers-, meteorologische en financiële gegevens) voor commerciële en niet-commerciële doeleinden.

Op 25 april 2018 heeft de Commissie het datapakket 2018 aangenomen waarin voor het eerst verschillende soorten gegevens (overheids-, particuliere en wetenschappelijke gegevens) aan bod komen binnen een coherent beleidskader. Daarbij wordt gebruikgemaakt van verschillende beleidsinstrumenten. Bij hergebruik van persoonsgegevens in het kader van de richtlijn inzake open data en overheidsinformatie (PSI-richtlijn) moeten alle in de algemene verordening gegevensbescherming opgenomen rechten en plichten worden nageleefd.

De komende uitvoeringshandeling zal een selectie bevatten van datasets van bijzonder sociaal-economisch belang (High Value Datasets) die vrij en openlijk beschikbaar zijn in de hele EU, via API's (Application Programming Interfaces).

Meer informatie

Persbericht

Factsheet

European Data Market Study

STATEMENT/19/1935

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail