Gesprek Eurocommissaris Canete

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op maandag 1 april 2019.

Economische Zaken en Klimaat

Op donderdag 4 april 2019 heeft de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat een gesprek met Eurocommissaris Miguel Arias Cañete (Klimaatactie en Energie). Onderwerp is de EU-lange termijn klimaatstrategie die de Europese Commissie eind november 2018 heeft gepubliceerd en waarin de Commissie pleit voor de ontwikkeling richting een klimaat neutrale EU in 2050. Dat zou een passende bijdrage van de EU zijn om een wereldwijde temperatuurstijging van 1,5 graden Celsius binnen handbereik te houden.

De discussie over de 2050 klimaatambitie is momenteel nog volop gaande. Nederland bevindt zich met negen andere lidstaten (Frankrijk, Zweden Finland, Luxemburg, Spanje, Portugal, Italië, Slovenië en Denemarken) in een kopgroep die het voorstel voor klimaatneutraliteit in 2050 ondersteunt. Veel Oost- en Midden-Europese landen zijn hier echter geen voorstander van. Ook Duitsland stelt zich terughoudend op.

Op de Europese Top in juni praten regeringsleiders verder over de EU klimaatambitie voor 2050. Conform de afspraken uit de Overeenkomst van Parijs moeten landen uiterlijk in 2020 hun lange termijnstrategieën bij de VN indienen, evenals hun aangepaste nationaal bepaalde bijdrage (NDC’s) voor 2030.

  • 04/04: Gesprek met Eurocommissaris Miguel Arias Cañete