Commissie evalueert betrekkingen met China en komt met 10 acties

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 12 maart 2019.

Tegen de achtergrond van China's toenemende economische macht en politieke invloed bezien de Europese Commissie i en de hoge vertegenwoordiger vandaag de relaties tussen de Europese Unie i en China en welke kansen en uitdagingen daarvan uitgaan.

Vandaag tekenen zij 10 concrete acties uit die EU‑staatshoofden en -regeringsleiders kunnen bespreken en bekrachtigen op de Europese top van 21 maart.

De Europese Unie en China hebben zich geëngageerd in een breed strategisch partnerschap. Europa beseft evenwel steeds meer dat er een verschuiving bezig is van het evenwicht in de uitdagingen en kansen die van China uitgaan. Met de gezamenlijke mededeling van vandaag willen de Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger de aanzet geven voor overleg om de Europese aanpak realistischer, assertiever en geschakeerder te maken.

China is tegelijk een partner waarmee de EU sterk gelijklopende doelstellingen deelt, een onderhandelingspartner waarmee de EU tot een evenwicht in belangen moet komen, een economische concurrent in de strijd om technologisch leiderschap en een systemische rivaal die alternatieve governancemodellen nastreeft. De EU zal kruisverbanden tussen verschillende beleidsterreinen en sectoren gebruiken om meer druk te kunnen uitoefenen bij het nastreven van haar doelen. Zowel de EU als de lidstaten kunnen hun doelen met betrekking tot China alleen in eenheid bereiken.

Vicevoorzitter, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Federica Mogherini i: "China is een strategische partner van de Europese Unie. We proberen bilateraal en multilateraal nauw samen te werken in dossiers waar we gedeelde belangen hebben — van handel tot connectiviteit, van het atoomakkoord met Iran tot klimaatverandering. En we zijn bereid om een openhartige dialoog te voeren wanneer ons beleid verschilt of uiteenloopt. Dit is het doel van de 10 acties die we vandaag presenteren: onze relaties met China versterken, in een geest van wederzijds respect."

Vicevoorzitter Jyrki Katainen i, verantwoordelijk voor banen, groei, investeringen en concurrentievermogen: "De EU en China zijn strategische economische partners, maar ook concurrenten. Onze economische relatie kan ons beiden zeer veel opleveren indien de concurrentie eerlijk verloopt en handels- en investeringsrelaties gebaseerd zijn op wederkerigheid. In deze mededeling komen we met concrete voorstellen over wat de EU kan doen om haar concurrentievermogen te versterken, om voor meer wederkerigheid en een gelijk speelveld te zorgen en om haar markteconomie tegen mogelijke verstoringen te beschermen."

De gezamenlijke mededeling van vandaag wil 10 actiepunten inbrengen in het debat. Deze acties worden geformuleerd in het kader van de betrekkingen met China, maar een aantal daarvan houdt ook verband met de algemene concurrentiepositie en veiligheid van de EU. Meer algemeen zal de EU inzetten op drie doelstellingen:

  • Op basis van helder omschreven belangen en beginselen moet de EU haar samenwerking met China uitdiepen, om gedeelde belangen op mondiaal niveau te bevorderen.
  • De EU moet vastberaden proberen voor meer evenwicht en wederkerigheid te zorgen in de economische betrekkingen.
  • Ten slotte moet de EU zichzelf aanpassen aan de veranderende economische realiteit en moet zij haar eigen binnenlands beleid en industriële basis versterken. Alleen zo kan zij haar welvaart, waarden en sociale model op lange termijn handhaven.

Meer bepaald nodigen de Commissie en de hoge vertegenwoordiger de Europese Raad i uit om de volgende acties te bekrachtigen:

Actie 1: De EU zal de samenwerking met China versterken om gedeelde verantwoordelijkheden binnen de drie pijlers van de Verenigde Naties waar te maken: mensenrechten, vrede en veiligheid, en ontwikkeling.

Actie 2: Om de strijd tegen klimaatverandering beter te kunnen voeren, roept de EU China op zijn emissies vóór 2030 een halt toe te roepen, in lijn met de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs.

Actie 3: De EU zal haar betrokkenheid op het gebied van vrede en veiligheid verdiepen en daarbij voortbouwen op de positieve samenwerking bij het gezamenlijk alomvattend actieplan voor Iran (JCPOA).

Actie 4: Om haar belang bij stabiliteit, duurzame economische ontwikkeling en behoorlijk bestuur in partnerlanden veilig te stellen, zal de EU de bestaande bilaterale overeenkomsten en financiële instrumenten daadkrachtiger toepassen. Zij zal ook met China samenwerken om diezelfde beginselen toe te passen via de uitvoering van de EU-strategie inzake het verbinden van Europa en Azië.

Actie 5: Om tot een evenwichtigere economische relatie met meer wederkerigheid te komen, roept de EU China op om de toezeggingen die zij samen hebben gedaan, waar te maken. Daarbij gaat het om de hervorming van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), met name wat betreft subsidies en gedwongen technologieoverdrachten en om het sluiten van bilaterale overeenkomsten over investeringen tegen 2020, over geografische indicaties zo spoedig mogelijk en over de veiligheid van de luchtvaart de komende weken.

Actie 6: Om de wederkerigheid te bevorderen en overheidsopdrachten in China open te stellen, moeten het Europees Parlement i en de Raad i het internationale aanbestedingsinstrument vóór eind 2019 goedkeuren.

Actie 7: Om te waarborgen dat niet alleen de prijs, maar ook hoge arbeids- en milieunormen worden meegewogen, zal de Commissie tegen medio 2019 met een leidraad komen over de deelname van buitenlandse inschrijvers en goederen aan de EU-inkoopmarkt. De Commissie zal, samen met de lidstaten, vóór eind 2019 een overzicht maken van de uitvoering van het bestaande raamwerk om lacunes te inventariseren.

Actie 8: Om echt iets te doen aan de verstorende effecten van staatsfinanciering op de interne markt en van het feit dat bedrijven in handen van buitenlandse overheden komen, zal de Commissie vóór eind 2019 in kaart brengen hoe de bestaande lacunes in EU-wetgeving kunnen worden gedicht.

Actie 9: Als bescherming tegen potentieel ernstige gevolgen voor de veiligheid van kritieke digitale infrastructuur moet er een gemeenschappelijke EU-benadering komen voor de beveiliging van 5G-netwerken. Als aanzet daartoe zal de Europese Commissie na de Europese Raad met een aanbeveling komen.

Actie 10: Buitenlandse investeringen in kritieke activa, technologie en infrastructuur kunnen veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Om die op te sporen en het bewustzijn van deze risico's te vergroten moeten de lidstaten zorgen voor de snelle, onverkorte en effectieve uitvoering van de verordening over het screenen van buitenlandse directe investeringen.

Wat nu?

De gemeenschappelijke mededeling zal op 21-22 maart aan de Europese Raad worden gepresenteerd. De lidstaten zullen op 18 maart al een eerste gelegenheid krijgen om op de Raad Buitenlandse Zaken van gedachten te wisselen. De volgende top EU-China staat gepland voor begin april.

Achtergrond

Het bestaande beleidskader voor de samenwerking tussen de EU en China wordt gevormd door de conclusies van de Raad over EU-strategie ten aanzien van China van juli 2016 en de gezamenlijke mededeling van de Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid "Elementen voor een nieuwe EU-strategie ten aanzien van China" van juni 2016. Dit kader blijft de hoeksteen vormen van het EU-beleid ten aanzien van China.

Nadere informatie

Gezamenlijke mededeling "EU-China — Een strategische visie"

Factsheet over de betrekkingen tussen de EU en China

Volg hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini op Twitter: @FedericaMog

Volg vicevoorzitter Katainen op Twitter: @jyrkikatainen

IP/19/1605

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail