Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 7-8 maart 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 8 maart 2019, 17:30.

Voornaamste resultaten

Videobeelden van de Raad Binnenlandse Zaken van 7 maart 2019

Binnenlandse Zaken, 7 maart

Migratie

De ministers bespraken waar de EU staat in de samenwerking met Noord‑Afrikaanse landen inzake migratie, en keken waar verdere bijstand mogelijk is.

De EU kan meer doen om deze landen bij te staan door hun migratie­beheers­capaciteit te versterken, onder meer wat betreft grenstoezicht, reddingsoperaties op zee, aanneming en toepassing van asiel- en migratiewetgeving, re‑integratie, en terugkeer en overname.

Vandaag hebben we voortgewerkt aan onze omvattende aanpak van migratie. We hebben al heel wat bereikt sinds de crisis in 2015, met een daling van de binnenkomsten van meer dan 90%. Maar we mogen niet op onze lauweren rusten. Een belangrijke blijvende prioriteit is Noord‑Afrikaanse landen helpen het hoofd te bieden aan de migratieproblemen waarmee zij te kampen hebben.

Carmen Daniela Dan, Roemeens Minister van Binnenlandse Zaken

Voorts informeerde het voorzitterschap de ministers over de voortgang met de onderhandelingen met het Europees Parlement over de verordening inzake de Europese grens- en kustwacht, en over de stand van de asielhervorming.

EU-migratiebeleid (achtergrondinformatie)

EU-aanpak van terrorisme

De ministers debatteerden over de stand van zaken en de te volgen koers inzake de EU‑respons op terrorisme. Ze richtten de aandacht op praktische en wetgevingshiaten die moeten worden gevuld, en op gebieden die als prioritair moeten worden beschouwd. Ze wezen erop dat de reeds goedgekeurde maatregelen moeten worden doorgevoerd.

Op basis van dit debat zal de bespreking van de te volgen koers op technisch niveau worden voortgezet.

Terreurdreiging en recente terreuraanslagen in Europa: aanpak (achtergrondinformatie)

Mechanisme voor civiele bescherming

De Raad nam vandaag een besluit aan tot wijziging van het civiele­beschermings­mechanisme van de EU. De nieuwe regels voorzien in een extra pool van middelen, rescEU, om bijstand te verlenen wanneer de bestaande capaciteit niet volstaat. Ook risicopreventie en kennis­uitwisselingen zullen worden verbeterd.

Civiele bescherming: Raad keurt nieuwe regels goed voor meer steun bij rampen (persmededeling, 07/03/2019)

Videobeelden van de Raad Justitie van 8 maart 2019

Justitie, 8 maart

Elektronisch bewijsmateriaal

De Raad bepaalde zijn standpunt over de richtlijn inzake de aanwijzing van wettelijke vertegenwoordigers voor de bewijsgaring in strafprocedures. De richtlijn is onderdeel van een pakket ter verbetering van de grens­overschrijdende toegang tot elektronisch bewijsmateriaal, door een wettelijk kader op te zetten waarbij rechterlijke bevelen rechtstreeks aan in de EU actieve dienstverleners kunnen worden gericht.

Daarnaast debatteerde de Raad over de onderhandelings­mandaten voor het tweede aanvullend protocol bij het Verdrag van Boedapest en voor een overeenkomst tussen de EU en de VS voor vlottere toegang tot elektronisch bewijsmateriaal. Deze mandaten vormen een essentiële aanvulling op het wetgevingspakket e‑bewijsmateriaal, om te zorgen voor snelle en effectieve toegang tot elektronisch bewijsmateriaal dat buiten de EU is opgeslagen. De ministers zorgden voor sturing en politieke richtsnoeren voor de werkzaamheden op technisch niveau, met het oog op de aanneming van de mandaten tijdens het Roemeense voorzitterschap.

Onze rechterlijke en rechtshandhavende instanties hebben effectieve en snellere toegang nodig tot elektronisch bewijsmateriaal in strafzaken. We strijden op twee fronten om resultaten te bereiken: binnen de EU, met nieuwe regels waarbij bevelen rechtstreeks tot de dienstverleners kunnen worden gericht, en buiten de EU, door met belangrijke spelers - met name de VS - besprekingen te houden over overeenkomsten die de uitwisseling van e‑bewijsmateriaal sneller en veiliger maken.

Tudorel Toader, Minister van Justitie van Roemenië

Pakket elektronisch bewijsmateriaal: Raad bepaalt standpunt over regels inzake wettelijke vertegenwoordigers (persmededeling, 08/03/2019)

In de komende weken aan te nemen dossiers

Het voorzitterschap informeerde de Raad over de wetgevingsdossiers waarvoor een politiek akkoord werd bereikt, en die tegen het einde van de huidige zittings­periode definitief zullen worden aangenomen. Het gaat onder meer om de richtlijn bestrijding van fraude met andere betaalmiddelen dan contanten, de richtlijn digitale inhoud, en de richtlijn verkoop van goederen.

Akkoord over nieuwe regels tegen fraude met niet-contante betaalmiddelen (persmededeling, 11/12/2018)

Raad en Parlement eens over nieuwe regels voor overeenkomsten voor de verkoop van goederen en digitale inhoud (persmededeling, 29/01/2018)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3677

Brussel

7-8 maart 2019

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Voorlopige agenda

Voorlopige agenda (corrigendum)

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst, 07/03/2019 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst, 08/03/2019 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden

Stemuitslagen zitting