Raad Milieu, 5 maart 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 5 maart 2019, 19:30.

Videobeelden van de Raad Milieu op 5 maart 2019 in Brussel.

Voornaamste resultaten

De ministers bespraken de mededeling van de Commissie over de langetermijnvisie van de EU voor een klimaatneutrale economie.

EU-klimaatstrategie voor 2050

De Ministers van Milieu hebben een oriënterend debat gehouden over de strategische langetermijnvisie van de EU voor een bloeiende, moderne, concurrerende en klimaatneutrale economie. Daarbij vertrokken ze van verschillende scenario's voor een langetermijnreductie van de broeikasgas­uitstoot tegen 2050, conform de Overeenkomst van Parijs.

Vandaag hebben wij besproken hoe belangrijk het is om samen een langetermijnstrategie voor de reductie van broeikasgas­uitstoot voor de EU te ontwikkelen. Met het oog op 2050 weten we dat we de nodige stimulansen voor deze transformatie moeten bieden en dat we daarbij rekening moeten houden met regionale bijzonderheden en sociaal-economische verschillen. Een verdere reductie van onze broeikasgasemissies wordt een hele opgave, maar schept ook enorm veel mogelijkheden voor onze economieën en burgers.

Grațiela Leocadia Gavrilescu, Roemeens vicepremier en Minister van Milieu

Drinkwater

De ministers hebben een akkoord bereikt over de voorgestelde actualisering van de drinkwaterrichtlijn. Zij bereikten overeenstemming over het standpunt van de Raad over de tekst met strengere regels voor drinkwater, waaronder een nieuwe procedure met hygiënevereisten voor materialen die in contact komen met drinkwater, zoals buizen. Doel is de kwaliteit van deze materialen te verbeteren om de volksgezondheid te beschermen en verontreiniging te voorkomen.

Vergroening van het Europees Semester

De ministers konden van gedachten wisselen over de procedure van het Europees Semester. Zij wezen op het belang van duurzame investeringen, die maatschappelijke voordelen moeten opleveren voor de EU-burgers. De ministers bespraken ook welke administratieve en milieugerelateerde hervormingen de overgang naar een groene economie het meest zouden vergemakkelijken.

Hormoonontregelende stoffen

De Raad hield een oriënterend debat over hormoonontregelende stoffen. De ministers wisselden van gedachten over wat de beste benadering zou zijn om een coherent kader voor hormoonontregelende stoffen te ontwikkelen. De ministers onderstreepten de groeiende bezorgdheid van het publiek over stoffen met hormoonontregelende eigenschappen, die gevolgen hebben voor het milieu en in verband worden gebracht met gezondheidsproblemen bij de mens.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3676

Brussel

5 maart 2019

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Voorlopige agenda

Lijst van A‑punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting

Stemuitslagen zitting