EUCAP Sahel Mali: mission extended until 14 January 2021, €67 million budget adopted

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 21 februari 2019.

De Raad i heeft vandaag het mandaat van de EU-missie EUCAP Sahel Mali verlengd tot en met 14 januari 2021. De missie krijgt voor die periode een budget van ongeveer € 67 miljoen.

De civiele missie EUCAP Sahel Mali assisteert en adviseert de binnenlandse veiligheidstroepen in Mali bij de uitvoering van de door de regering vastgelegde hervorming van de veiligheidssector. Zij verstrekt opleidingen en strategisch advies aan de Malinese politie, gendarmerie en nationale garde, en aan de bevoegde ministeries van het land.

In het kader van de regionalisering van de GVDB-missies in de Sahel kan EUCAP Sahel Mali nu strategisch advies en opleidingen op maat verstrekken in Mauritanië, Niger, Burkina-Faso en Tsjaad, conform het herziene operatieplan (18 december 2018).

EUCAP Sahel Mali ging van start op 15 april 2014. Hoofd van de missie is sinds 1 oktober 2017 Philippe Rio, die een hoge rang bekleedt bij de Franse gendarmerie. Het hoofdkwartier van de missie bevindt zich in de Malinese hoofdstad Bamako. Vanaf 1 maart 2019 zullen er 144 internationale en 65 lokale functionarissen werken.

In de regio zijn nog 2 andere GVDB-missies actief: EUTM Mali (bijdrage aan het herstructureren en reorganiseren van de Malinese strijdkrachten, door opleidingen en advies) en EUCAP Sahel Niger (steun voor de strijd tegen georganiseerde misdaad en terrorisme in Niger).

Dit besluit is via de schriftelijke procedure aangenomen.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF