Raad Algemene Zaken, 19 februari 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 19 februari 2019, 18:00.

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken van 19 februari 2019 in Brussel.

Voornaamste resultaten

Volgend meerjarig financieel kader

Het voorzitterschap heeft de balans opgemaakt van de besprekingen tot dusver over het meerjarig financieel kader voor 2021‑2027 en het voorlopig werkprogramma tot en met april gepresenteerd. De ministers wisselden van gedachten over de organisatie van de verdere werkzaamheden.

Het algemene doel is om de Europese Raad in juni een gestroomlijnd ontwerp van dynamisch onderhandelingsdocument ("negotiating box") voor te leggen, zodat in najaar 2019 in de Europese Raad een akkoord kan worden bereikt.

Het ontwerp van dynamisch onderhandelingsdocument bevat de elementen waarover naar alle waarschijnlijkheid politieke sturing van de EU-leiders nodig is om tot een standpunt van de Raad te komen. Het is een middel om de onderhandelingen over het MFK te structureren en te vergemakkelijken. Het ontwerp van dynamisch onderhandelingsdocument wordt voortdurend besproken en zo nodig geactualiseerd naarmate de onderhandelingen vorderen.

We zijn hard aan het werk om ervoor te zorgen dat de belangrijke onderhandelingen over het volgende MFK goed vooruitgaan. De discussie van vandaag heeft ons de antwoorden gegeven die we nodig hebben om dit werk voort te zetten en zo onze leiders een goede basis te geven voor hun besprekingen in juni over de voornaamste kwesties.

George Ciamba, Gedelegeerd Minister van Europese Zaken van Roemenië

Voorgesteld werkprogramma van het Roemeense voorzitterschap

Europese Raad van maart

Als eerste stap in de voorbereiding van de bijeenkomst van de Europese Raad op 21 en 22 maart heeft de Raad een geannoteerde ontwerpagenda besproken.

Op hun bijeenkomst in maart zullen de EU-leiders de volgende onderwerpen bespreken:

Banen, groei en concurrentievermogen: ter voorbereiding van de volgende strategische agenda zullen zij ingaan op de verdere ontwikkeling van de eengemaakte markt, de kapitaalmarktenunie, het industriebeleid en het Europees digitaal beleid; daarnaast zullen zij naar verwachting de prioriteiten voor het Europees Semester 2019 bespreken, en de aanbeveling over het economisch beleid van de eurozone goedkeuren

Klimaatverandering: zij zullen sturing bieden omtrent de algemene richting en de politieke prioriteiten in verband met de aanpak van klimaatverandering, opdat de EU in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs uiterlijk in 2020 een langetermijnstrategie kan indienen

Externe betrekkingen: zij zullen de top EU‑China (9 april 2019) voorbereiden, en naargelang de ontwikkelingen ook andere kwesties betreffende het buitenlands beleid bespreken

Overige punten: ook zullen zij de vorderingen bij de bestrijding van desinformatie en de noodzaak van een EU-brede bescherming van de democratische integriteit van de Europese en nationale verkiezingen bekijken

Bijeenkomst van de Europese Raad op 21-22 maart 2019

Naar een duurzaam Europa in 2030

De Raad heeft een gedachtewisseling gehouden over de nodige stappen om uiterlijk in 2030 een duurzaam Europa te bewerkstelligen. Uitgangspunt voor de bespreking was de op 30 januari door de Commissie gepresenteerde discussienota "Naar een duurzaam Europa in 2030".

De ministers lieten de voornaamste voorwaarden voor de overgang naar een duurzaam Europa de revue passeren en gaven hun mening over de door de Commissie in haar discussienota geschetste 3 scenario's. Zij onderstreepten hoe belangrijk het is dat er nu werk wordt gemaakt van een samenhangende ondersteuning van duurzame ontwikkeling op nationaal, regionaal en mondiaal niveau, om op EU-niveau de VN‑Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling uitgevoerd te krijgen.

Deze bespreking zal dienen als input voor Raadsconclusies, die de reactie van de Raad op de discussienota van de Commissie moeten verwoorden, en als basis moeten fungeren voor de sessies van het Politiek Forum op hoog niveau inzake duurzame ontwikkeling in juli en september 2019.

Het is van groot belang dat de EU de stappen uitstippelt die voor de uitvoering van Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling moeten worden gezet. We moeten rekening houden met de wereldwijde impact van het interne beleid van de EU. De bespreking die we vandaag hebben gehouden, was in dat opzicht een stap in de goede richting. We zullen hier tijdens ons voorzitterschap hard aan blijven werken.

George Ciamba, Gedelegeerd Minister van Europese Zaken van Roemenië

Discussienota van de Commissie "Naar een duurzaam Europa in 2030"

Artikel 7-procedures

Wat Polen betreft, waren de lidstaten van mening dat de recente wijzigingen van de wet op het Hooggerechtshof een positieve ontwikkeling vormen, en moedigden zij de Poolse autoriteiten aan om de resterende door de Commissie opgeworpen vraagstukken aan te pakken.

Wat Hongarije betreft, hielden de lidstaten een gedachtewisseling over de stand van zaken.

De Raad zal op beide procedures van artikel 7, lid 1, VEU terugkomen en daarbij de door de lidstaten geuite standpunten in aanmerking nemen.

Met redenen omkleed voorstel op grond van artikel 7, lid 1, VEU met betrekking tot Hongarije

Met redenen omkleed voorstel op grond van artikel 7, lid 1, VEU met betrekking tot Polen

Vrije en eerlijke verkiezingen

De Raad nam, zonder debat, conclusies aan over het garanderen van vrije en eerlijke Europese verkiezingen.

De conclusies gaan over een reeks maatregelen van niet-wetgevende aard die nodig zijn om de strijd aan te binden tegen desinformatiecampagnes van binnen en buiten de EU, en de cyberbeveiliging in de aanloop naar de Europese verkiezingen in mei 2019 op te voeren.

Persmededeling over het garanderen van vrije en eerlijke Europese verkiezingen: Raad neemt conclusies aan, 19 februari 2019

EU-betrekkingen met Zwitserland

De Raad nam, zonder debat, conclusies aan over de betrekkingen van de EU met de Zwitserse Bondsstaat.

De conclusies behelzen een beoordeling van de evolutie en de algehele staat van de EU-betrekkingen met de Zwitserse Bondsstaat sinds de aanneming van de vorige conclusies hierover in februari 2017.

Lees de volledige tekst van de conclusies

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3674

Brussel

19 februari 2019

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers