Europees Parlement: verbeter omstandigheden bij diertransporten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 15 februari 2019.

Het Parlement roept op om bestaande regels voor bescherming van dieren tijdens transport beter te handhaven. Volgens de aangenomen resolutie moeten overtreders ook worden gestraft.

De resolutie werd aangenomen met 411 stemmen voor, 43 stemmen tegen en 110 onthoudingen. Het Europees Parlement i herhaalt hierin zijn oproep uit 2012 voor een doeltreffende en uniforme handhaving van de bestaande EU-wetgeving uit 2005 inzake dierenvervoer. In sommige lidstaten wordt deze wetgeving onvoldoende toegepast.

De Europese Commissie i moet sancties instellen voor lidstaten die de Europese regels niet op de correcte manier toepassen. De lidstaten moeten de overtreders vervolgen door middel van effectieve en geharmoniseerde maatregelen, inclusief het in beslag nemen van voertuigen en een verplichte training voor personeel.

Strengere controle en betere transportvoertuigen

Europarlementariërs willen moderne technologie inzetten voor de verbetering van het handhaven van de huidige regels, zoals het instellen van GPS-systemen die de locatie van dieren en de duur van het transport bijhouden en metingen doen tussen het punt van vertrek en aankomst. Ze dringen aan op een nieuwe dierenwelzijnsstrategie voor de periode 2020-2024 en een duidelijke definitie van wanneer dieren geschikt bevonden worden voor transport.

Het Europees Parlement roept nationale overheden op om:

  • Meer onaangekondigde beoordelingen en risico-evaluaties uit te voeren
  • Instanties in alle landen op de transportroute te informeren als een schending van de regels wordt geconstateerd
  • De vergunning van herhaaldelijke overtreders op te schorten of in te trekken
  • Voer- en vaartuigen die niet aan de regels voldoen te verbieden
  • Havens aan te passen aan de standaarden voor dierenwelzijn en controles voorafgaand aan het transport te verbeteren

Op basis van wetenschappelijke studies moeten de EU-regels betreffende transportvoertuigen worden herzien. Dit moet zorgen dat de voertuigen voorzien zijn van voldoende ventilatie en het regelen van de temperatuur, geschikte drinksystemen en systemen voor vloeibare voeding, een lagere bezettingsdichtheid en voertuigen die zijn aangepast aan de behoefte van elke soort.

Minder transporttijd en het omgaan met export

De transporttijd van dieren moet zo kort mogelijk zijn. Het Europees Parlement steunt lokale en mobiele slachtingen en slachtingen op boerderijen alsmede vleesverwerkingsbedrijven dichtbij de boerderijen, korte distributielijnen en directe verkoop. Ze willen dat de Europese Commissie met passende maximale tijden komt voor de duur van het transport voor verschillende soorten. Er moet een strategie worden ontwikkeld die zorgt voor de omschakeling van het transport van levende dieren naar het transporteren van vleesproducten, karkassen en kiemproducten waar mogelijk.

Europarlementariërs willen dat bij verschillen in transportwetgeving die van derde landen in overeenstemming wordt gebracht met de EU-wetgeving. De EU moet hierbij de verschillen proberen te overbruggen door middel van bilaterale overeenkomsten. Indien dit niet mogelijk is moet het transport van levende dieren naar deze landen worden verboden.

Quote

Rapporteur Jørn Dohrmann (ECH, Denemarken): “De hele transportketen moet zich houden aan de afspraken. Dit geldt voor boeren, handelaren, dierenartsen en transportbedrijven. We hebben de Europese Commissie en de lidstaten duidelijk gemaakt dat ze hiervoor moeten zorgen. Dit door ofwel de huidige regels beter te handhaven of door te kijken naar nieuwe beleidsinstrumenten om technologie toe te passen en zo de transportduur te verkorten.”

“Dit is ook van toepassing op landen die geen lid zijn van de EU. Volgens het Europees Hof is de EU verantwoordelijk voor dieren zelfs na het verlaten van Europees grondgebied. Daarom moeten derde landen dezelfde standaarden voor de bescherming van getransporteerde dieren hanteren als dat wij doen, anders blokkeren we de export van levende dieren van die landen naar de EU.”

Vervolgstappen

De resolutie beveelt aan tot instelling van een onderzoekscommissie naar het welzijn van dieren die worden getransporteerd binnen en buiten de EU. Deze commissie, die zou moeten worden ingesteld na de Europese verkiezingen, moet onderzoek doen naar de slechte behandeling van dieren en het ontbreken van handhaving van bestaande EU-regels.


1.

Relevante EU dossiers