Ministeriële bijeenkomst EU-Liga van Arabische Staten, 4 februari 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 4 februari 2019, 17:30.

Voornaamste agendapunten van de ministeriële bijeenkomst EU‑Liga van Arabische Staten

Voornaamste resultaten

Tijdens de ministeriële bijeenkomst van de EU en de Liga van Arabische Staten (LAS) troffen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide zijden elkaar.

Al wat in de Arabische wereld gebeurt, heeft gevolgen voor Europa, en al wat in Europa gebeurt, heeft gevolgen voor de Arabische wereld. Wij moeten de krachten bundelen om gemeenschappelijke oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke uitdagingen.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Vandaag hebben we zeer interessante gesprekken gevoerd over tal van kwesties, gaande van de klimaatverandering tot de grootste problemen waarmee we vandaag in de wereld te kampen hebben, onder meer de crisis in het Midden‑Oosten.

Mohamed Ahmed Al Dirdeiry, Minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Sudan en voorzitter van de ministerraad van de LAS

De ministers van Buitenlandse Zaken bespraken de samenwerking tussen de EU en de LAS in de aanloop naar de eerste top EU‑LAS op 24 en 25 februari 2019 in Egypte. De ministers stonden stil bij de uitdagingen waarmee Europa en de Arabische wereld momenteel te kampen hebben, zoals migratie, terrorisme en klimaatverandering.

Zij spraken de wil uit het Europees‑Arabische partnerschap te verdiepen om werk te maken van vrede en stabiliteit, veiligheid te waarborgen en economische, sociale en technologische ontwikkeling te bevorderen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU en de LAS bespraken regionale conflicten. Ook hadden zij aandacht voor multilateralisme en mensenrechten.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Mohamed Ahmed Al Dirdeiry, Minister van Buitenlandse Zaken van Sudan en voorzitter van de ministerraad van de LAS, en Ahmed Aboul Gheit, secretaris-generaal van de LAS, zaten de bijeenkomst gezamenlijk voor.

Factsheet over de betrekkingen EU‑Liga van Arabische Staten (EDEO) - Engels

Factsheet over de betrekkingen EU‑Liga van Arabische Staten (EDEO) - Arabisch

Betrekkingen EU‑Liga van Arabische Staten (EDEO)

Informatie over de zitting

Brussel

4 februari 2019

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN