76 partners starten WTO-besprekingen over elektronische handel

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 25 januari 2019.

Tijdens het Economisch Wereldforum in Davos hebben 75 landen - de Europese Unie i en 47 andere leden van de Wereldhandelsorganisatie i (WTO) - vandaag besloten onderhandelingen te starten over mondiale regels inzake elektronische handel ( e-commerce).

Commissaris voor Handel Cecilia Malmström i zei: "Het is bemoedigend te zien dat zoveel partners zich bij dit belangrijke handelsinitiatief aansluiten. De elektronische handel is een realiteit in de meeste delen van de wereld en daarom zijn wij het aan onze burgers en bedrijven verplicht om te zorgen voor een voorspelbare, doeltreffende en veilige omgeving voor online handel. Wij kijken ernaar uit om op een flexibele en pragmatische manier samen te werken met alle geïnteresseerde WTO-leden en samen een werkelijk alomvattende en ambitieuze reeks regels te creëren."

In de laatste twee decennia is de binnenlandse en grensoverschrijdende elektronische handel exponentieel gegroeid. Ondanks deze snelle stijging van het aantal elektronische transacties, zijn er binnen de WTO geen specifieke multilaterale regels voor de regulering van deze handel. In plaats daarvan moeten ondernemingen en consumenten hun weg vinden in een wirwar van regels die door sommige landen in bilaterale of regionale handelsovereenkomsten zijn overeengekomen.

De regels van de WTO inzake elektronische handel zullen gericht zijn op de verbetering van de kansen en het aanpakken van de uitdagingen van de elektronische handel in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden. De onderhandelingen moeten leiden tot een multilateraal juridisch kader waarop de consumenten en het bedrijfsleven, en met name kleinere bedrijven, kunnen vertrouwen en waardoor het gemakkelijker en veiliger wordt om online producten te kopen en te verkopen en zaken te doen via internet. De nieuwe regels zouden bijvoorbeeld:

  • het vertrouwen van consumenten in de digitale omgeving verbeteren en spam bestrijden;
  • belemmeringen voor de grensoverschrijdende verkoop wegnemen;
  • de geldigheid van elektronische contracten en elektronische handtekeningen garanderen;
  • douanerechten op elektronische transmissies permanent verbieden;
  • de verplichte gegevenslokalisatievereisten en gedwongen bekendmaking van broncodes aanpakken.

De start van deze onderhandelingen toont aan dat de WTO een belangrijke taak blijft vervullen bij de vaststelling van internationale regels en nog altijd een platform is waar groepen van belanghebbende landen overeenkomen om op een open en inclusieve wijze samen te werken aan de ontwikkeling van nieuwe regels. De start van het onderhandelingsproces is gepland in maart 2019 en andere belangstellende WTO-leden kunnen zich nog bij dit initiatief aansluiten.

IP/19/684

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail