Lagere tarieven voor stimuleren ontwikkeling Westelijke Sahara

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 januari 2019.

Op woensdag heeft het Europees Parlement i een voorstel gesteund om exporttarieven van de Westelijke Sahara gelijk te trekken met Marokko. Daarmee wordt de lokale bevolking gesteund.

Het Parlement stemde met 444 stemmen voor, 167 tegen en 68 onthoudingen in met de uitbreiding van voorkeurstarieven naar het gebied van de Westelijke Sahara. Dit gebeurde nadat de Europese Commissie i en Marokko overeenstemming bereikten over een traceerbaarheidsmechanisme dat de herkomst van producten die uit het gebied worden geëxporteerd helpt te definiëren. Het mechanisme was een verzoek van de Commissie Internationale Handel i voorafgaand aan haar aanbeveling voor instemming met de nieuwe regels.

Het mechanisme biedt de garantie dat producten die uit de Westelijke Sahara komen duidelijk kunnen worden getraceerd. Dit zorgt ervoor dat de voordelen van de lagere tarieven naar de lokale bevolking gaan en dat deze meetbaar zijn, een belangrijk vereiste voor het verkrijgen van steun van de Europarlementariërs.

Voorkeurstarieven hebben positief effect

In de bijbehorende resolutie, die werd aangenomen met 442 stemmen voor, 172 tegen en 65 onthoudingen, benadrukken de EP-leden dat “de lokale bevolking het recht heeft op ontwikkeling in afwachting van een politieke oplossing” over de status van het gebied van de Westelijke Sahara. Voorkeurstarieven voor Marokko werden teruggetrokken uit het gebied na een beslissing uit 2016 van het Europees Gerechtshof.

Europarlementariërs benadrukken ook dat voorkeurstarieven die het gebied tussen 2013 en 2016 genoot een positieve invloed hadden op de landbouw- en visserijsector, investeringen in infrastructuur, gezondheid en onderwijs. Het niet toepassen van deze voorkeurstarieven zal daarentegen een ´omgekeerd effect´ hebben, zeggen zij.

Vervolgstappen

Na instemming van het Parlement zal de Raad het voorstel afronden, waarna het in werking treedt.

Achtergrond

De EU en haar lidstaten erkennen de soevereiniteit van Marokko over het gebied in de Westelijke Sahara niet. De juridische status van dit gebied wordt sinds 1988 onderzocht door de Verenigde Naties. De EU steunt de voortdurende inspanningen van de VN om een langdurige en voor beide partijen acceptabele oplossing te vinden voor het conflict, in wat door de VN wordt bestempeld als een niet zelf-regerend gebied.

De Europese Commissie heeft de handel met Marokko in 2013 verruimd, maar die beslissing werd aangevochten bij de rechtbank vanwege het betwiste gebied van de Westelijke Sahara. Het Europees Gerechtshof besliste in december 2016 dat de Westelijke Sahara niet kan worden betrokken bij een handelsovereenkomst tenzij de inwoners van het gebied daarvoor toestemming hebben gegeven. In de tekst van de overeenkomst moet tevens het gebied expliciet worden genoemd.