Brexit: VK moet duidelijkheid geven over positie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 januari 2019.

Naar aanleiding van de stemming in het Britse Lagerhuis benadrukten de parlementariërs dat Europeanen verenigd blijven en dat de rechten van burgers prioriteit nummer één blijft voor het EP.

Nadat het Britse Lagerhuis het Uittredingsakkoord en de Politieke Verklaring gisterenavond heeft verworpen ligt de bal nu bij de Britse regering en parlement. Zij moeten de EU laten weten waar wel een positieve meerderheid valt te bereiken en wat voor relatie zij willen met de Europese Unie. Dit benadrukten EP-leden.

Het Uittredingsakkoord is het beste en enige mogelijke compromis binnen de grenzen gesteld door de Britse regering, stelt Brexit-onderhandelaar namens de EU, Michel Barnier i. De deal zorgt voor rechtszekerheid, waar brexit juist zorgt voor onzekerheid. De EU zal niet accepteren dat richtlijnen worden afgezwakt, inclusief het vredesproces en de grens op het Ierse eiland of de rechten van burgers, voegde Frans Timmermans i, vicevoorzitter van de Europese Commissie i, toe.

Brexit-coördinator van het EP, Guy Verhofstadt i (ALDE i, België), roept op tot een dialoog tussen de verschillende partijen in het VK om zo een meerderheid te vormen en deze patstelling te doorbreken. Hij benadrukt dat veranderingen in de positie van het VK een hechtere toekomstige relatie tussen de EU en het VK kan betekenen.

Een no-deal-brexit is voor niemand goed, stellen Europarlementariërs. De EU zal de voorbereidingen en noodplanning met de lidstaten en het EP intensiveren, aldus Melania Ciot namens het Roemeens voorzitterschap.

Fragementen uit het debat: