Declaration by the High Representative on behalf of the EU on the new mandate of President Maduro

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 10 januari 2019.

Zoals de EU i in de Raadsconclusies van mei 2018 heeft aangegeven, waren de presidentsverkiezingen van mei in Venezuela vrij noch eerlijk. De uitkomst ervan is allesbehalve geloofwaardig omdat het verkiezingsproces is verlopen zonder de noodzakelijke garanties voor inclusieve en democratische verkiezingen.

De EU betreurt het ten zeerste dat haar oproep voor "nieuwe presidents­verkiezingen, onder naleving van de internationaal erkende democratische normen en de Venezolaanse grondwettelijke orde" werd genegeerd en dat president Maduro vandaag zijn nieuwe ambtstermijn op basis van ondemocratische verkiezingen aanvat.

Daardoor wordt de mogelijkheid van een grondwettelijke, onderhandelde oplossing op de lange baan geschoven, terwijl de politieke, economische en sociale situatie in het land steeds slechter wordt en de impact van de crisis op de stabiliteit van de regio toeneemt.

De EU dringt er bij president Maduro op aan om de rol en de onafhankelijkheid van de Nationale Vergadering als democratisch verkozen instelling te erkennen en te eerbiedigen, alle politieke gevangenen vrij te laten, de rechtsstaat, de mensen­rechten en de fundamentele vrijheden te eerbiedigen en de dringende behoeften van de bevolking te lenigen.

De EU blijft ervan overtuigd dat een vreedzame, politieke democratische oplossing de enige duurzame weg uit de Venezolaanse crisis biedt. Zij gaat samen met internationale en regionale partners na hoe de voorwaarden voor een geloofwaardig politiek proces tussen de relevante Venezolaanse actoren kunnen worden gecreëerd. In dit verband herhaalt de EU bereid te zijn de communicatiekanalen open houden.

De EU zal nauwlettend blijven toezien op de ontwikkelingen ter plaatse en staat klaar om met passende maatregelen te reageren op besluiten en acties die de democratische instellingen en beginselen, de rechtsstaat en de mensenrechten verder ondermijnen.

De EU benadrukt tevens haar versterkte engagement in de context van de humanitaire situatie en de migratiecrisis.

Download als PDF