Raad Algemene Zaken, 8 januari 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 8 januari 2019, 14:30.

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken van 8 januari 2019

Voornaamste resultaten

Prioriteiten van het Roemeense voorzitterschap

De Raad luisterde naar een presentatie van de prioriteiten van het Roemeense voorzitterschap.

Die prioriteiten beslaan 4 thema's:

een Europa van convergentie

een veiliger Europa

Europa als een sterkere mondiale speler

een Europa van gemeenschappelijke waarden

Het is een eer om de Raad Algemene Zaken voor te zitten nu Roemenië voor het allereerst het voorzitterschap van de Raad bekleedt. Ons voorzitterschap valt in een bijzonder drukke periode vanwege de brexit, de onderhandelingen over het volgende meerjarig financieel kader, de laatste fase van het denkproces over de toekomst van Europa, en de verkiezingen voor het Europees Parlement. Wij willen ons in deze cruciale maanden inzetten voor een sterkere en hechtere EU en willen van ons eerste Raadsvoorzitterschap een succes maken.

George Ciamba, gedelegeerd Minister van Europese Zaken van Roemenië

Prioriteiten van het Roemeense voorzitterschap

Volgende meerjarig financieel kader

De ministers werden ingelicht over de organisatie van de onderhandelingen over het volgende meerjarig financieel kader (2021-2027) die de komende maanden zullen plaatsvinden.

Op hun bijeenkomst van 13 en 14 december 2018 toonden de Europese leiders zich ingenomen met de intensieve voorbereidende werkzaamheden van het Oostenrijkse voorzitterschap. Zij verzochten het Roemeense voorzitterschap om voor de volgende fase van de onderhandelingen een oriëntatie te formuleren, zodat er in het najaar van 2019 in de Europese Raad een akkoord kan worden bereikt.

Het voorzitterschap informeerde de Raad dat het de onderhandelingen zowel op technisch als politiek niveau wil voortzetten om belangrijke vorderingen te maken wat betreft de structuur en de inhoud van het volgende meerjarig financieel kader. Tegelijkertijd zal er intensief worden voortgewerkt aan de verschillende sectorspecifieke voorstellen.

Het toekomstige Europa dat we voor onszelf wensen, moet tot uiting komen in de Europese begroting. De onderhandelingen moeten resulteren in een evenwichtig financieel kader dat afgestemd is op de dagelijkse behoeften en de verwachtingen van de Europese burger. Daarom zullen we alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat er tijdig een akkoord kan worden bereikt over het volgende meerjarig financieel kader.

George Ciamba, gedelegeerd Minister van Europese Zaken van Roemenië

Door het Oostenrijks voorzitterschap opgesteld ontwerp van dynamisch onderhandelingsdocument (30/11/2018)

Voortgangsverslag (30/11/2018)

EU-respons op desinformatie

De ministers wisselden van gedachten over een respons op desinformatie, vooral met het oog op de komende Europese verkiezingen. Deze bespreking volgde op een aantal recente initiatieven in de strijd tegen desinformatie en oproepen van de Europese Raad om een gecoördineerde respons te formuleren.

Op hun bijeenkomst van 13 en 14 december 2018 riepen de EU-leiders op tot de snelle en gecoördineerde uitvoering van het gezamenlijk actieplan tegen desinformatie dat op 5 december 2018 door de Commissie en de hoge vertegenwoordiger werd gepresenteerd. De ministers bespraken welke onderdelen van het actieplan het dringendst zijn, hoe er samenhang kan worden aangebracht tussen de interne en de externe dimensies, en hoe het grote publiek bewuster kan worden gemaakt van desinformatie.

Desinformatie is een van de belangrijkste problemen voor onze democratieën geworden. Om hier effectief tegen op te treden, moeten de EU, de lidstaten, onlineplatformen en maatschappelijke organisaties hun krachten bundelen. Er moet vooral dringend actie worden ondernomen met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement dit jaar, maar natuurlijk moet er ook een strategie voor de langere termijn ontwikkeld worden, waarbij de grondrechten moeten worden gewaarborgd.

George Ciamba, gedelegeerd Minister van Europese Zaken van Roemenië

Actieplan tegen desinformatie (05/12/2018)

Nepnieuws en online-desinformatie (Europese Commissie)

Overige punten

De Raad boog zich ook over de stand van lopende wetgevingsdossiers, aangezien de wetgevingscyclus binnenkort ten einde loopt.

Tijdens de informele lunch spraken de ministers over betere communicatie over Europa met de burger.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3667

Brussel

8 januari 2019

10:00

Vooraf (documenten)

Indicatief programma

Voorlopige agenda

Lijst van A‑punten, niet‑wetgevingswerkzaamheden

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting