Culturele Hoofdsteden van Europa 2019: Plovdiv en Matera
Vanaf 1 januari 2019 zullen Plovdiv (Bulgarije) en Matera (Italië) voor één jaar de titel van Culturele Hoofdsteden van Europa dragen.
Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, Tibor Navracsics i: "In hun programma's tonen de steden Plovdiv en Matera hoe ze hun toekomst en die van Europa zien aan de hand van hun uitzonderlijke eeuwenoude erfgoed. Het initiatief "Culturele Hoofdsteden van Europa" brengt mensen samen en benadrukt de rol van cultuur bij het bouwen aan een Europese identiteit.Beide steden zullen voortbouwen op het succes van het Europees Jaar van het cultureel erfgoed dat heeft aangetoond hoe cultuur onze steden en regio's ten goede kan veranderen. Ik wens Plovdiv en Matera veel succes volgend jaar."
Plovdiv is de eerste Bulgaarse stad die is verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Met een goedgevuld programma onder het motto "Together" (Samen), brengt 2019 nieuwe kansen voor de regio en internationale zichtbaarheid voor de stad. In totaal worden meer dan 300 projecten georganiseerd in Plovdiv, in de zuidelijke centrale regio van Bulgarije, en in de steden Varna, Sofia en Veliko Tarnovo, waaronder festivals en gemeenschapsprojecten rond thema's in verband met de karakteristieke kenmerken van Plovdiv, de geschiedenis, het cultureel erfgoed en de uitdagingen waarmee de stad wordt geconfronteerd. Bezoekers kunnen deelnemen aan een waaier van activiteiten, zoals een kennismaking met het Cyrillisch alfabet in verschillende tentoonstellingen of theaterproducties in samenwerking met de Westelijke Balkan, de Roma en de Turkse gemeenschap. De openingsfeestelijkheden vinden plaats van 11 tot en met 13 januari en omvatten een aantal evenementen binnen en buiten, met op de avond van 12 januari een optreden met muziek, licht en dans. Commissaris voor Digitale Economie en Samenleving, Mariya Gabriel i, zal op 12 januari aanwezig zijn bij de officiële openingsceremonie.
Het programma voor Matera zal zich onder het motto "Open Future" (Open toekomst) toespitsen op sociale en culturele inclusie en innovatie door samenwerking. Blikvangers zijn onder meer "Ars Excavandi", een hedendaagse blik op de geschiedenis en de cultuur van ondergrondse architectuur; "Re-reading Renaissance", een reis door het artistieke verleden van Basilicata en Apulië; en "Poetry of primes", een tentoonstelling over de centrale rol van wiskunde in het werk van kunstenaars door de eeuwen heen. In Matera wordt in samenwerking met het Teatro San Carlo de opera Cavalleria Rusticana voor het eerst in open lucht opgevoerd. 27 andere projecten zijn ontwikkeld in samenwerking met lokale creatieve gemeenschappen en partners uit Europa. De openingsfeestelijkheden vinden plaats op 19 en 20 januari en brengen 2 000 muzikanten van alle dorpen van de regio Basilicata en vele andere delen van Europa samen. Commissaris Navracsics zal de officiële openingsceremonie op 19 januari bijwonen.
Achtergrond
De Culturele Hoofdstad van Europa werd in 1985 door de toenmalige Griekse Minister van Cultuur Melina Mercouri in het leven geroepen en is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest prominente culturele initiatieven in Europa. De steden worden geselecteerd op basis van een cultureel programma dat een uitgesproken Europees karakter moet hebben, de deelname en actieve betrokkenheid van de inwoners van de stad stimuleert en bijdraagt tot de langetermijnontwikkeling van de stad en de omliggende regio.
De titel "Culturele Hoofdstad van Europa" biedt de steden ook een uitstekende gelegenheid om hun imago te verbeteren, zich op de wereldkaart te zetten, meer toeristen aan te trekken en via cultuur op een andere manier naar hun ontwikkeling te kijken. De titel heeft een impact op de lange termijn, niet alleen op cultuur, maar ook op sociaal en economisch gebied, zowel voor de stad als voor de regio.
In 2018 waren Valletta op Malta en Leeuwarden in Nederland de Culturele Hoofdsteden van Europa. Na PLovdiv en Matera in 2019 volgen Rijeka (Kroatië) en Galway (Ierland) in 2020, Timisoara (Roemenië), Elefsina (Griekenland) en Novi Sad (Servië, kandidaat-lidstaat) in 2021, Esch (Luxemburg) en Kaunas (Litouwen) in 2022. Voor 2023 werd Veszprém (Hongarije) voorgedragen.
Meer informatie
Plovdiv2019 - Culturele Hoofdstad van Europa
Matera 2019 - Culturele Hoofdstad van Europa
Culturele Hoofdsteden van Europa - Factsheet
Culturele Hoofdsteden van Europa - brochure "30 years of achievements"
IP/18/6888
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |