Myanmar/Burma: EU adds 7 military and border guard police officials responsible for human rights violations to sanctions list

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 21 december 2018.

De Raad i voegde 7 personen toe aan de lijst van personen die onderworpen zijn aan beperkende maatregelen in het licht van de situatie in Myanmar/Birma. De sancties behelzen een bevriezing van tegoeden en een reisverbod.

De personen die aan sancties onderworpen zijn, maken deel uit van het leger (Tatmadaw) en de grenspolitie. Zij zijn op de sanctielijst geplaatst wegens ernstige mensenrechtenschendingen ten aanzien van de Rohingya-bevolking, tot etnische minderheden behorende inwoners of burgers. De sancties zijn er gekomen naar aanleiding van de bevindingen van de onafhankelijke internationale onderzoeksmissie van de Mensenrechtenraad van de VN en van andere verslagen waarin werd geconcludeerd dat er grove mensenrechtenschendingen zijn begaan in de deelstaten Rakhine, Kachin en Shan. Daarmee zijn nu in totaal 14 personen aan sancties onderworpen wegens ernstige mensenrechtenschendingen in Myanmar/Birma.

De Raad roept de regering van Myanmar/Birma in zijn conclusies van 10 december 2018 op om, zonder verdere vertraging, doeltreffende maatregelen te nemen en vooruitgang te boeken met alle punten van zorg waarnaar hij in zijn conclusies van 26 februari 2018 verwijst. Met name verzoekt de Raad Myanmar/Birma werk te maken van verantwoordingsplicht, toegang voor de VN en humanitaire organisaties tot de deelstaten Rakhine, Kachin en Shan, en de voorwaarden te scheppen voor een vrijwillige, veilige en waardige terugkeer van ontheemden naar hun plaats van herkomst.

Op 26 april 2018 verlengde en verscherpte de EU i het embargo tegen Myanmar/Birma voor wapens en uitrusting die voor interne repressie kunnen worden gebruikt. Zij stelde ook een kader in voor gerichte maatregelen tegen functionarissen die verantwoordelijk zijn voor ernstige mensenrechtenschendingen en verbood het verstrekken van militaire opleiding aan en militaire samenwerking met het leger van Myanmar/Birma. Op 25 juni 2018 nam de Raad sancties aan tegen 7 hoog­geplaatste functionarissen van leger, grenswacht en politie die verantwoordelijk waren voor of betrokken bij ernstige mensenrechtenschendingen tegen de Rohingya-bevolking.

De vandaag aangenomen wetgevingsbesluiten worden, met inbegrip van de namen van de personen op wie de sancties betrekking hebben, bekendgemaakt in het Publicatieblad van 21 december 2018.

Het besluit is via de schriftelijke procedure aangenomen.

Download als PDF