Associatieraad EU‑Egypte, 20 december 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 20 december 2018, 18:00.

Beelden van de Associatieraad EU‑Egypte van 20 december 2018 in Brussel

Voornaamste resultaten

De Associatieraad heeft de bilaterale betrekkingen tussen de EU en Egypte geëvalueerd en de balans opgemaakt van de uitvoering van de prioriteiten van het partnerschap EU‑Egypte voor de periode 2017‑2020.

De zitting van vandaag toonde wederom aan dat de Europese Unie en Egypte belangrijke partners zijn en dat de duurzame stabiliteit en economische ontwikkeling van Egypte voor ons allemaal van vitaal belang zijn. Dat geldt in de eerste plaats voor de Egyptenaren zelf, maar ook voor de Europese Unie, onze lidstaten en de hele regio.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de EU

Na de zitting van de Associatieraad volgde een gezamenlijke persverklaring.

Gezamenlijke persverklaring na de 8e Associatieraad EU‑Egypte

De Associatieraad boog zich over de modernisering van de Egyptische economie en de lopende economische hervormingen. Ook was er aandacht voor handel, sociale ontwikkeling, energiezekerheid, milieu en klimaatverandering.

Voorts werd besproken hoe de stabiliteit en veiligheid kunnen worden vergroot via onder meer een moderne, democratische staat en bevordering van de mensenrechten. Daarnaast sprak de Associatieraad over terrorisme­bestrijding en veiligheid, en over migratie.

Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de EU, en Sameh Hassan Shoukry, de Minister van Buitenlandse Zaken van Egypte, hielden een politieke dialoog over mondiale en regionale kwesties, waaronder de situatie in Libië, in Syrië en het vredesproces in het Midden-Oosten.

Verklaring van de Europese Unie tijdens de 8e zitting van de Associatieraad EU‑Egypte

Verslag over de betrekkingen EU‑Egypte in het kader van het herziene ENB, 2017‑2018 (Europese Commissie)

EU‑delegatie in Egypte (EDEO)

Informatie over de zitting

Brussel

20 december 2018