EU moves towards more environment-friendly fertilisers

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 12 december 2018.

De ambassadeurs bij de EU i hebben vandaag een akkoord met het Europees Parlement i bekrachtigd over nieuwe regels voor het in de handel brengen van bemestingsproducten in de EU.

Met de verordening worden de normen voor meststoffen uit organische of secondaire grondstoffen uit de EU geharmoniseerd, wat nieuwe mogelijkheden opent voor grootschalige productie ervan. Daarnaast bevat de verordening geharmoniseerde maxima voor een reeks van verontreinigende stoffen (contaminanten) in minerale meststoffen.

Dankzij de nieuwe verordening zullen er vele typen innovatieve en milieu­vriendelijkere meststoffen op de markt komen. Producenten, landbouwers, maar ook consumenten van landbouw­producten zullen winnen bij de verwachte toename van de landbouw­productiviteit en bij schonere bodems.

Elisabeth Köstinger i, Oostenrijks Minister van Duurzaamheid en Toerisme

Volgens de ontwerpverordening moeten bemestings­producten uit de EU met "CE-markering" aan een aantal voorschriften voldoen om in het vrije verkeer van de interne markt te kunnen worden gebracht. Die voorschriften hebben onder meer betrekking op bindende maxima voor contaminanten, op het gebruik van duidelijk omschreven bestanddelen­categorieën en op etiketterings­voorschriften. Producenten van meststoffen zonder CE-markering kunnen hun producten nog altijd op de eigen, nationale markt afzetten.

De nieuwe verordening komt in de plaats van de huidige meststoffen­verordening van 2003 en heeft betrekking op alle soorten meststoffen (minerale en biologische meststoffen, bodem­verbeteraars, groeistoffen, enz.).

De verordening wordt 3 jaar na inwerkingtreding van toepassing.

Volgende stappen

De ontwerpverordening moet formeel worden aangenomen door het Europees Parlement en de Raad i, en treedt in werking op de twintigste dag na bekendmaking in het Publicatieblad van de EU.

Achtergrond

Bemestingsproducten worden in de landbouw gebruikt ter bevordering van de plantengroei.

De Commissie heeft haar voorstel in maart 2016 gediend als onderdeel van het EU-actieplan voor de circulaire economie. Een van de voornaamste doelstellingen daarvan is grootschalige meststoffen­productie op basis van organische of secundaire grondstoffen uit de EU te stimuleren, waarbij afvalstoffen overeenkomstig het model van de circulaire economie worden omgezet in nutriënten voor gewassen.

Download als PDF


1.

Relevante EU dossiers