Raad Algemene Zaken, 11 december 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 11 december 2018, 19:30.

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken die op 11 december 2018 in Brussel plaatsvond.

Voornaamste resultaten

Volgende meerjarig financieel kader

De Raad hield een oriënterend debat over het meerjarig financieel kader (MFK) voor de periode 2021‑2027. De ministers bespraken de voornaamste knelpunten en het tijdschema voor de onderhandelingen. De bespreking werd mede gevoerd aan de hand van twee documenten die het Oostenrijkse voorzitterschap had opgesteld - een voortgangsverslag en een dynamisch onderhandelingsdocument.

Het dynamische onderhandelingsdocument is een instrument om de onderhandelingen over het MFK te structureren en te faciliteren. Het bevat de elementen waarover naar alle waarschijnlijkheid politieke sturing van de leiders nodig is om tot een standpunt van de Raad te komen. Het wordt besproken en continu geactualiseerd in de loop van de onderhandelingen.

Dat het MFK op de agenda van elke RAZ-zitting staat heeft geloond: het Oostenrijkse voorzitterschap heeft vandaag een voortgangsverslag van het voorzitterschap en een dynamisch onderhandelingsdocument gepresenteerd. De ministers hebben constructief gedebatteerd en hun opvattingen verwoord met het oog op het eerste inhoudelijke debat over het MFK onder de leiders later deze week.

Gernot Blümel, Oostenrijks Minister voor de EU en van Kunst, Cultuur en Media

Door het voorzitterschap opgesteld ontwerp van dynamisch onderhandelingsdocument (30/11/2018)

Voortgangsverslag van het voorzitterschap (30/11/2018)

Europese Raad van december

De Raad rondde de voorbereiding van de Europese Raad op 13‑14 december 2018 af met een bespreking van de ontwerpconclusies over onder andere:

het volgende meerjarig financieel kader

de eengemaakte markt

migratie

de externe betrekkingen

klimaatverandering

veiligheid en defensie

desinformatie

de strijd tegen antisemitisme, racisme en vreemdelingenhaat

de dialogen met en raadplegingen van de burgers

Europese Raad, 13 en 14/12/2018

Artikel 7-procedures

De Raad hield op grond van artikel 7, lid 1, van het VEU een hoorzitting over de rechtsstaat in Polen. De hoorzitting was volgens dezelfde voorschriften georganiseerd als de hoorzittingen tijdens de zittingen van de Raad Algemene Zaken van 26 juni en 18 september 2018.

De ministers wisselden ook van gedachten over de artikel 7-procedure over de naleving van de EU‑waarden in Hongarije.

In het kader van deze procedure heeft de Raad de schriftelijke bijdrage van Hongarije ontvangen over de door het Parlement aangekaarte kwesties. De Commissie heeft een feitelijke bijdrage verstrekt over de aanhangige inbreukprocedures tegen Hongarije.

Met redenen omkleed voorstel op grond van artikel 7, lid 1, VEU met betrekking tot Hongarije

Met redenen omkleed voorstel op grond van artikel 7, lid 1, VEU met betrekking tot Polen

Programma van de Raad voor de volgende 18 maanden

De Raad keurde zijn programma voor de volgende 18 maanden goed, d.w.z. vanaf 1 januari 2019 tot en met 30 juni 2020. Dat programma is opgesteld door de komende voorzitterschappen (Roemenië, Finland en Kroatië) en de hoge vertegenwoordiger in haar hoedanigheid als voorzitter van de Raad Buitenlandse Zaken.

De hoofdprioriteit aan het begin van 2019 wordt het voltooien van de openstaande dossiers van de huidige strategische agenda, in de eerste plaats de dossiers die worden genoemd in de gezamenlijke verklaring over de wetgevingsprioriteiten van de EU voor 2018‑19. Bij de start van de nieuwe institutionele cyclus zullen de drie voorzitterschappen de werkzaamheden in de Raad afstemmen op de prioriteiten van de volgende strategische agenda, die naar verwachting in 2019 zal worden aangenomen, rekening houdend met het resultaat van de top in Sibiu.

18-maandenprogramma van de Raad (1 januari 2019 - 30 juni 2020)

EU-begroting 2019

De Raad keurde het akkoord met het Europees Parlement over de EU-begroting voor 2019 zonder debat goed. De totale vastleggingskredieten bedragen €165,8 miljard, een stijging met 3,2% in vergelijking met 2018. De betalingskredieten belopen €148,2 miljard, 2,4% meer dan in 2018.

Dit is een solide begroting die de EU-prioriteiten ondersteunt, een duidelijke Europese meerwaarde garandeert, en voldoende marge aanhoudt voor eventuele nieuwe behoeften volgend jaar. De begroting zal bijdragen tot effectief migratiebeheer, zal onderzoekers en jongeren ten goede komen en bevorderlijk zijn voor de economische groei in Europa.

Hartwig Löger, Minister van Financiën van Oostenrijk en hoofdonderhandelaar van de Raad voor de EU-begroting 2019

Raad geeft goedkeuring aan akkoord over EU-begroting 2019 (persmededeling, 11/12/2018)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3663

Brussel

11 december 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, wetgevingswerkzaamheden

Herzien addendum 1, lijst van A‑punten, wetgevingswerkzaamheden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting

Stemuitslagen zitting