Humanitaire visums om slachtoffers te voorkomen en migratiestromen te beheren

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 14 december 2018.

EU-lidstaten moeten bevoegd worden om in het buitenland humanitaire visums te verstrekken. Zo zouden vluchtelingen die binnen de EU internationale bescherming vragen hun leven niet riskeren.

Op dinsdag droeg het Europees Parlement i de Commissie op om ten laatste tegen 31 maart 2019 met een voorstel op de proppen te komen voor Europese humanitaire visums. Deze zouden de aanvrager toegang geven tot het Europese grondgebied - specifiek de lidstaat in kwestie die het visum uitreikt - met als enig doel het indienen van een aanvraag voor internationale bescherming.

Dit wetgevend initiatief kreeg de steun van 429 parlementsleden, met 194 stemmen tegen en 41 onthoudingen. De parlementsleden benadrukten dat ondanks de vele verklaringen over de nood aan veilige en legale manieren om de EU binnen te komen, er nog steeds geen eenduidige wetgeving of procedures bestaan die dit mogelijk maken.

Een lagere dodentol, mensensmokkel aan banden en fondsen voor migratie beter benutten

Het Parlement wil op die manier de illegale mensenhandel aanpakken en het aantal dodelijke slachtoffers beperken die vallen op bekende migratieroutes naar de EU, zoals de Middellandse Zee en andere veelgebruikte routes. Sinds het jaar 2000 zijn er aan de Europese grenzen al minstens 30.000 doden gevallen. Het voorstel heeft ook als doel de illegale mensensmokkel aan banden te leggen en de aankomst en verwerking van asielverzoeken beter te beheren.

Verder willen de leden met dit voorstel ook een optimalisatie bekomen van de budgetten - zowel die van de lidstaten als de Europese Unie - inzake asiel en migratie, toezichtcontroles, grenscontroles, wetshandhavingprocedures en reddingsoperaties.

De parlementsleden benadrukken daarbij dat de bevoegdheid om eventueel een visum uit te reiken nog steeds in handen ligt van de individuele lidstaten.

Visum enkel na veiligheidscontrole

Vluchtelingen die een aanvraag willen indienen moeten volgens het voorstel aantonen dat zij zich in een levensbedreigende situatie bevinden en/of vervolging riskeren in hun thuisland. Ze mogen ook niet in een andere soortgelijke aanvraag verwikkeld zijn. Bij de afweging van de aanvraag zou er geen volledige - standaard - screening van het vluchtelingendossier aan te pas komen, maar wordt er wel een veiligheidscontrole uitgevoerd. Dit gebeurt via een consultatie van nationale en Europese inlichtingsdatabanken, om ervoor te zorgen dat “de aanvrager geen veiligheidsrisico inhoudt”.

Volgende stappen

Het Europees Parlement zal de Commissie vragen om tegen 31 maart 2019 een voorstel op tafel te leggen. De Commissie moet daarna het parlement van antwoord dienen.