Raad Buitenlandse Zaken, 10 december 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 10 december 2018, 19:30.

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken van 10 december 2018

Voornaamste resultaten

Iran

De Raad wijdde een bespreking aan Iran. De ministers bespraken de uitvoering van het JCPoA, het nucleair akkoord met Iran, inclusief de lopende EU-inspanningen om effectieve financiële kanalen naar Iran open te houden en legitieme handelsbetrekkingen voort te zetten tegen de achtergrond van de herinvoering van sancties door de VS op 5 november 2018. Daarnaast bespraken zij zorgpunten rond het recente gedrag van Iraanse actoren op Europese grond, het Iraanse programma voor ballistische raketten en andere regionale veiligheidskwesties.

Er was consensus onder de lidstaten over de noodzaak om bij ons algemene beleid ten aanzien van Iran te blijven, met als uitgangspunt het grote belang dat wij allen hebben om het JCPoA te behouden. De onverkorte steun van de EU voor de uitvoering van het JCPoA betekent niet dat wij onze ogen sluiten voor andere zaken.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Westelijke Balkan

De Ministers van Buitenlandse Zaken wijdden een bespreking aan de Westelijke Balkan. Na een jaar van zeer intensieve betrekkingen tussen de EU en de Westelijke Balkan maakten de ministers de balans op van de betrokkenheid van de EU bij de regio en de samenwerking ermee. Zij betuigden opnieuw het ondubbelzinnige engagement van de EU voor het Europees perspectief van de Westelijke Balkan. Zij herhaalden hun verwachtingen voor de volgende stappen in de voortgang van de regio op haar Europese pad, met name wat betreft de rechtsstaat en de bestrijding van corruptie.

De ministers bespraken de ontwikkelingen in Bosnië en Herzegovina, ten vervolge op hun gedachtewisseling op de vorige Raad Buitenlandse Zaken, en herinnerden eraan dat op alle niveaus regeringen gevormd moeten worden en dat er vooruitgang moet worden geboekt met de hervormingen. Ook benadrukten zij hoe belangrijk het is om steun te verlenen aan de inspanningen om het Prespa-akkoord tussen Skopje en Athene uitgevoerd te krijgen. De ministers spraken hun steun uit voor de grote aandacht van de EU voor de dialoog tussen Belgrado en Pristina. In dit verband uitten zij ook hun zorgen over het besluit van de regering van Kosovo om de belastingtarieven voor goederen uit Servië en Bosnië en Herzegovina te verhogen tot 100%, wat een duidelijke schending is van de Midden-Europese Vrijhandelsovereenkomst.

Infographic - EU en Westelijke Balkan met elkaar verweven

De Zee van Azov en de Straat van Kertsj: de EU verwacht van Rusland dat het ongehinderde en vrije doorvaart garandeert, in overeenstemming met het internationaal recht

Oekraïne

De Raad besprak de ontwikkelingen in Oekraïne. De Ministers van Buitenlandse Zaken gaven nogmaals uiting aan hun ernstige bezorgdheid over de gevaarlijke toename van de spanningen in de Zee van Azov en de Straat van Kertsj. Zij herhaalden ook dat de EU de "verkiezingen" van 11 november 2018 niet erkent en als illegaal en illegitiem beschouwt. De Raad voegde 9 bij die zogenaamde "verkiezingen" betrokken personen toe aan de lijst van personen die aan beperkende maatregelen zijn onderworpen wegens acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen.

Tijdens de lunch wisselden de hoge vertegenwoordiger en de Ministers van Buitenlandse Zaken van gedachten met de Oekraïense Minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin. Zij bespraken met name de jongste ontwikkelingen in de Zee van Azov en de veiligheidssituatie in Oekraïne, alsmede de mogelijkheid van EU-steun voor hulp aan de getroffen regio's in Zuid-Oost-Oekraïne.

Oekraïne: EU voegt 9 personen die betrokken waren bij de zogenaamde "verkiezingen" in de "Volksrepubliek Donetsk" en de "Volksrepubliek Loehansk", toe aan de sanctielijst (persmededeling, 10/12/2018)

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de EU over de oplopende spanningen in de Zee van Azov, 28 november 2018

Venezuela

De Raad besprak de situatie in Venezuela. De hoge vertegenwoordiger gaf de Ministers van Buitenlandse Zaken een stand van zaken met betrekking tot de mogelijkheid om een internationale contactgroep in te stellen die, als de voorwaarden zijn vervuld, een politiek proces op gang zou kunnen helpen. Ook onderstreepte de Raad nog eens zijn resolute standpunt over de bestaande gerichte beperkende maatregelen met betrekking tot Venezuela.

Wij Europeanen menen dat het ontbreken van ieder politiek spoor een gevaarlijke aanpak zou kunnen zijn, en dat sancties altijd gecombineerd moeten worden met ruimte voor dialoog en betrokkenheid.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De ministers herhaalden tevens dat de verkiezing van 20 mei 2018 en de uitslag daarvan allesbehalve geloofwaardig waren, aangezien het verkiezingsproces niet de nodige garanties voor inclusieve en democratische verkiezingen bood. Zij kwamen een gezamenlijke EU-aanpak overeen met het oog op het begin van de 2e ambtstermijn van president Maduro op 10 januari 2019.

De Raad herinnerde aan zijn toezegging om de bevolking van Venezuela te ondersteunen en, in de naburige landen, steun te verlenen voor de sociaal-economische inclusie van Venezolanen en de veerkracht van de gastgemeenschappen. In dit verband waren de ministers ingenomen met de extra € 20 miljoen die op 4 december 2018 door de Europese Commissie zijn toegewezen voor het lenigen van de dringende noden van degenen die getroffen worden door de sociaal-economische crisis in Venezuela.

Beperkende maatregelen van de EU tegen Venezuela (achtergrondinformatie)

Samenwerking EU-Afrikaanse Unie

De Ministers van Buitenlandse Zaken bespraken de samenwerking tussen de EU en de Afrikaanse Unie (AU) met het oog op de eerste tussentijdse ministeriële top EU-AU op 21 en 22 januari 2019 in Brussel. Die top krijgt drie hoofdthema's: politieke aspecten (vrede, veiligheid en governance), economische aspecten (investeringen, handel en vaardigheden) en multilateralisme (meer samenwerking ter ondersteuning van een op regels gebaseerde wereldorde).

De ministers gaven blijk van hun duidelijke belang bij het versterken van het strategisch partnerschap van de EU met Afrika. Zij onderstreepten het belang van de inbreng van jongeren. Zij stonden stil bij de reeds geboekte vooruitgang met de samenwerking op het gebied van vrede, veiligheid en governance, ook door de ondertekening van een EU-AU memorandum van overeenstemming tussen de EU en de AU op 23 mei 2018. Inzake migratie en mobiliteit belichtten zij het werk dat is verzet in het kader van het gezamenlijk actieplan van Valletta. Ook benadrukten de ministers de cruciale rol van de particuliere sector en particuliere investeringen ter stimulering van de betrekkingen tussen de EU en Afrika. Zij verwelkomden de voorgestelde nieuwe Afrikaans-Europese alliantie voor duurzame investeringen en banen.

Betrekkingen EU‑Afrika (achtergrondinformatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3662

Brussel

10 december 2018

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Indicatief programma

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR