Declaration by the High Representative Federica Mogherini on behalf of the EU on Human Rights Day, 10 December 2018

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op zondag 9 december 2018.

Vandaag exact zeventig jaar geleden keurden de lidstaten van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens goed. Na de grootste tragedie in de geschiedenis van de mensheid werd de wereld daarmee weer samen gebracht. Intussen hebben we een lange weg afgelegd.

In het internationaal recht inzake de mensenrechten is de Universele Verklaring de hoeksteen waarop veel landen een stevige en veerkrachtige mensenrechtenstructuur hebben gebouwd. Vandaag leven meer mensen dan ooit in de geschiedenis van de mensheid in goede omstandigheden op het vlak van mensenrechten. De zeventigste verjaardag van de Universele Verklaring is een goede gelegenheid om nader te bekijken welke invloed mensenrechten hebben gehad op onze samenlevingen.

Daarom is de Europese Unie i dit jaar samen met partnerlanden uit verschillende delen van de wereld gestart met het initiatief "succesverhalen op het gebied van mensenrechten", om aan te tonen dat de bevordering en eerbiediging van mensenrechten onze samenlevingen sterker en veerkrachtiger maken.

Deze verhalen kunnen een bron van hoop en optimisme zijn, maar we mogen mensenrechten niet als vanzelfsprekend beschouwen. We weten dat er wereldwijd nog steeds problemen zijn, zoals mensenrechtenschendingen, het ondermijnen van de democratie en het inkrimpen van de ruimte voor het maatschappelijk middenveld.

Sinds de goedkeuring van de Universele Verklaring hebben het maatschappelijk middenveld en mensenrechtenverdedigers bijgedragen aan de bevordering en bescherming van mensenrechten via een vreedzame dialoog en de opbouw van pluralistische democratieën.

Wereldwijd komen de vrijheid van meningsuiting en de ruimte voor het maatschappelijk middenveld steeds meer onder druk te staan door gewelddadige aanvallen, gedwongen verdwijningen en als straf bedoelde registratieregelingen. De EU blijft een vastberaden pleitbezorger van het maatschappelijk middenveld en wij blijven ons inspannen om op te treden en stelling te nemen tegen pesterijen en intimidatie van het maatschappelijk middenveld, met inbegrip van vrouwen- en jongerenorganisaties. Centraal in ons externe mensenrechtenbeleid staat, als een van onze grootste prioriteiten, het ondersteunen van de verdedigers van de mensenrechten, met inbegrip van de verdedigers van de mensenrechten van vrouwen. Met twee miljard euro per jaar, wat overeenstemt met twee derde van de wereldwijde steun, is de EU de grootste donor ter wereld van steun aan plaatselijke maatschappelijke organisaties.

Vandaag bevestigt de EU haar duidelijke inzet voor het multilateraal mensenrechtensysteem als platform waarmee de internationale gemeenschap het best kan optreden tegen mensenrechtenschendingen en op zowel internationaal als regionaal niveau verantwoordingsplicht kan nastreven. Door het internationale mensenrechtenkader ten uitvoer te leggen binnen onze Unie leggen wij onszelf dezelfde normen op als aan onze partnerlanden overal ter wereld. Wij blijven ook voortdurend streven naar de verbetering van de mensenrechtensituatie binnen en buiten de EU.

Zo houden wij de zeventig jaar geleden gemaakte afspraak in ere, die gebaseerd is op het fundamentele feit dat alle mensen vrij geboren worden en gelijk zijn, en op de stelling dat wij allemaal moeten handelen in een geest van respect en solidariteit.

Download als PDF