Commissie zet reeks acties uiteen om cultureel erfgoed hoog op de politieke agenda te houden
Op de slotconferentie #EuropeForCulture van het Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018 in Wenen heeft de Commissie vandaag de aandacht gevestigd op een reeks acties inzake cultureel erfgoed.
Tijdens het Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018 hebben ruim 6,2 miljoen mensen deelgenomen aan meer dan 11 700 evenementen, georganiseerd in 37 landen. Om ervoor te zorgen dat het Europees Jaar een blijvende impact heeft na 2018 heeft de Commissie vandaag ongeveer 60 acties voorgesteld voor de bevordering en bescherming van cultureel erfgoed op de langere termijn.
Tibor Navracsics i, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, verklaarde: "Ik ben er trots op dat we er met het Europees Jaar van het cultureel erfgoed in geslaagd zijn miljoenen mensen in Europa en daarbuiten te bereiken. Nu moeten we ervoor zorgen dat de behaalde resultaten hun vruchten blijven afwerpen. Cultureel erfgoed gaat namelijk niet alleen over het verleden; het is ook van essentieel belang om een hecht en veerkrachtig Europa voor de toekomst te bouwen. Met het Europees actiekader voor cultureel erfgoed stellen we een aantal initiatieven voor die ons toelaten cultureel erfgoed optimaal te benutten om de economische groei te stimuleren, sterke gemeenschappen te bouwen en onze relatie met onze partners over de hele wereld te versterken."
Het kader, dat was aangekondigd in de door de Commissie in mei goedgekeurde Europese agenda voor cultuur, bevat concrete acties om fundamenteel verandering te brengen in de manier waarop we van ons Europees cultureel erfgoed genieten, het beschermen en het bevorderen.
De acties van het kader zijn onderverdeeld in vijf thematische gebieden en lopen gedurende de komende twee jaar. Enkele voorbeelden:
-
1.Cultureel erfgoed voor een inclusief Europa: deelname en toegang voor iedereen
In 2019 gaat de Europese Commissie van start met het project #WeareEuropeForCulture. Het project zal pop-up tentoonstellingen in openbare ruimten financieren, waarbij de aandacht vooral zal uitgaan naar persoonlijke verhalen en voorwerpen die een band hebben met cultureel erfgoed. Doel is mensen te bereiken die normaal gezien weinig in contact komen met cultureel erfgoed.
-
2.Cultureel erfgoed voor een duurzaam Europa: slimme oplossingen voor een hechte en duurzame toekomst
De Europese hoofdstad van slim toerisme is een nieuw EU-initiatief dat innovatief en slim toerisme in Europese steden beloont. In 2019 zullen Helsinki en Lyon de titel dragen. De prijs moet Europese steden een platform bieden om samen te werken en succesverhalen te delen.
-
3.Cultureel erfgoed voor een veerkrachtig Europa: bedreigd erfgoed beschermen
Vanaf 2019 zal het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek van de Commissie met het project iRESIST+ een nieuwe aanpak ontwikkelen ter ondersteuning van aanpassingen aan bestaande historische gebouwen. Doel is de gebouwen energiezuiniger te maken en beter bestand tegen aardbevingen.
-
4.Cultureel erfgoed voor een innovatief Europa: kennis en onderzoek mobiliseren
De EU zal de ontwikkeling van gespecialiseerde vaardigheden en competenties blijven ondersteunen en kennisbeheer en -overdracht in de sector cultureel erfgoed blijven verbeteren, onder andere via het Erasmus+-programma. Doel is vaardigheden die dreigen verloren te gaan in kaart te brengen, statistische gegevens te verzamelen, beroepsprofielen vast te stellen en kaders te ontwikkelen om mensen kennis te laten maken met en jongeren aan te trekken voor erfgoedberoepen.
-
5.Cultureel erfgoed voor sterkere mondiale partnerschappen: de internationale samenwerking versterken
De EU werkt aan de oprichting van een internationaal netwerk voor innovatie en diplomatie voor cultureel erfgoed in het kader van Horizon 2020. Met haar expertise zal de EU aan de hand van opleidingen derde landen helpen bij de bescherming van cultureel erfgoed en bij het uitwerken van innovatieve oplossingen op maat voor verschillende gebieden (nabuurschapslanden van de EU, Latijns-Amerika, Afrika en Azië).
Nieuwe app om culturele plaatsen te ontdekken
Tijdens de conferentie #EuropeForCulture op 6 en 7 december presenteert de Commissie ook haar nieuwe mobiele app Cultural Gems en reikt zij een speciale eTwinning-prijs voor cultureel erfgoed uit. De twee winnende projecten zijn Monumental Europe en MATH 3.0 Amazing Trip through History die lerenden toelieten het cultureel erfgoed van Europa via interculturele en samenwerkingsprojecten te ontdekken.
Cultural Gems is een platform voor lokale gemeenschappen in steden en gemeenten om hun verborgen culturele plekken te tonen, en voor bezoekers en plaatselijke bewoners om minder bekende culturele en creatieve plekken te ontdekken. Het platform biedt een gebruiksvriendelijke interactieve kaart met nadruk op cultuur en creativiteit en maakt gebruik van gamingtechnieken om de gebruikers te betrekken. De app is een spin-off van de monitor van culturele en creatieve steden die de Commissie in 2017 heeft gelanceerd. De monitor vergelijkt en beoordeelt de prestaties van 168 steden in 30 Europese landen aan de hand van kwantitatieve en kwalitatieve gegevens. Zowel de monitor als de mobiele applicatie zijn ontwikkeld door de interne wetenschappelijke dienst van de Commissie, het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek, om lokale beleidsmakers te helpen cultuur te benutten voor het bevorderen van innovatie, banencreatie en sociale cohesie.
Achtergrond
Dit unieke themajaar van de Commissie-Juncker i had tot doel mensen bewuster te maken van het sociale en economische belang van het Europees cultureel erfgoed. Het eerste Europees actiekader voor cultureel erfgoed ooit zal nu de komende twee jaar de leidraad vormen voor de werkzaamheden rond de bevordering en bescherming van erfgoed, voornamelijk aan de hand van EU-beleid en -programma's. Het kader kan ook een bron van inspiratie zijn voor regio's en steden of organisaties en netwerken voor cultureel erfgoed die hun eigen acties willen ontwikkelen. Het is opgesteld aan de hand van uitwisselingen met de EU-lidstaten, het Europees Parlement, organisaties uit het maatschappelijk middenveld, culturele actoren en internationale organisaties zoals de Raad van Europa en de Unesco.
Meer informatie
Europees actiekader voor cultureel erfgoed
Factsheet over het Europees actiekader voor cultureel erfgoed
Factsheet over de lancering van de app Cultural Gems
Memo over de lancering van de app Cultural Gems
IP/18/6661
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |