Commissie roept EU-leiders op weg vrij te maken voor een moderne, sluitende en billijke EU-begroting voor de toekomst

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 4 december 2018.

In de aanloop naar de bijeenkomst van de Europese Raad i op 13 en 14 december 2018 maakt de Commissie de balans op van de hoopgevende vooruitgang die tot nu toe is geboekt bij de onderhandelingen over de volgende langetermijnbegroting van de EU en roept zij de EU-leiders het ijzer te smeden nu het heet is.

De Europese Raad van 13-14 december is een cruciaal moment om de goede vooruitgang die reeds is geboekt, te consolideren en sturing te geven met betrekking tot de essentiële kenmerken van het toekomstige kader. De mededeling van vandaag heeft tot doel het overleg tussen de EU-leiders te bevorderen.

Op 2 mei heeft de Commissie een voorstel ingediend voor een moderne, sluitende en billijke begroting om de prioriteiten waar te maken die de EU-leiders in 2016 in Bratislava en in 2017 in Rome hhebben vastgesteld. Dit voorstel werd onmiddellijk gevolgd door wetgevingsvoorstellen voor de 37 sectorale programma's die deel uitmaken van de toekomstige langetermijnbegroting. Op deze solide grondslag is bij de onderhandelingen tussen de lidstaten onder zowel het Bulgaarse als het Oostenrijkse voorzitterschap van de Raad snel vooruitgang geboekt.

De voorzitter van de Europese Commissie i, Jean-Claude Juncker i, verklaarde: "De EU-leiders hebben overeenstemming bereikt over de prioriteiten van de Unie. Wij moeten ervoor zorgen dat in de volgende langetermijnbegroting voldoende middelen worden uitgetrokken voor deze prioriteiten, zodat deze gerealiseerd kunnen worden. De vooruitgang die tot nu toe is geboekt, is hoopgevend. Op basis van deze vooruitgang is het nu zaak voor de EU-leiders om de noodzakelijke politieke richtsnoeren te verstrekken die de weg vrijmaken om spoedig een overeenkomst te bereiken over de volgende langetermijnbegroting."

Commissaris voor Begroting en Personeelszaken, Günther H. Oettinger i, verklaarde: "Dankzij het uitstekende werk dat door het Bulgaarse en Oostenrijkse voorzitterschap is verricht, is een ongeziene vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over de volgende langetermijnbegroting van de EU. Tegelijkertijd zijn er vorderingen gemaakt bij de bespreking in het Europees Parlement. Laten we het ijzer smeden nu het heet is en verdere vooruitgang boeken op basis van de politieke sturing die de Europese Raad later deze maand zal geven."

De EU-leiders moeten nu de politieke richtsnoeren opstellen met betrekking tot de essentiële kenmerken van de toekomstige langetermijnbegroting:

  • Europa heeft behoefte aan een moderne en sluitende begroting, die duidelijk is afgestemd op de prioriteiten van de Unie en concrete antwoorden geeft op de uitdagingen van vandaag en morgen. Derhalve stelt de Commissie voor de begroting te moderniseren door een verhoging van de middelen op essentiële beleidsterreinen, waaronder innovatie, de digitale economie, klimaatactie en het milieu, migratie- en grensbeheer en veiligheid, defensie en extern optreden. Tegelijkertijd blijven het cohesiebeleid en het gemeenschappelijk landbouwbeleid een essentiële rol vervullen voor de toekomst van Europa. Met dit voorstel is het juiste evenwicht gevonden tussen drie brede uitgavencategorieën (landbouw- en maritiem beleid, cohesiebeleid) en andere programma's die cruciaal zijn voor de toekomst van Europa.
  • De volgende langetermijnbegroting moet ook eenvoudiger en transparanter zijn zodat belanghebbenden de begrotingsmiddelen optimaal kunnen benutten. Het Europees Parlement en de Raad alsook grote en kleine begunstigden hebben hierom verzocht. De Commissie heeft hiermee rekening gehouden en een sterk vereenvoudigde begroting voorgesteld.
  • Flexibiliteit is een ander noodzakelijk essentieel kenmerk van de volgende Europese begroting. Om Europa in staat te stellen snel, doortastend en doeltreffend te reageren in een snel veranderende wereld, hebben wij een begroting nodig die nog flexibeler is dan de huidige. Flexibiliteit staat dus centraal in de voorstellen van de Commissie voor de volgende langetermijnbegroting.
  • Ten slotte moet de begroting voor de periode na 2020 ook een billijke begroting zijn waarmee resultaten kunnen worden geboekt, niet alleen aan de uitgavenzijde maar ook inzake de financieringswijze. Met een omvang van ongeveer 1,11% van het bruto nationaal inkomen van de toekomstige Unie van 27 lidstaten heeft de Commissie een begroting voorgesteld die zowel ambitieus als realistisch is. Een begroting met dezelfde regels die gelden voor iedereen en die steeds meer van middelen wordt voorzien door financieringsbronnen die rechtstreeks verband houden met strategische Europese beleidsmaatregelen.

Door tegen de top van Sibiu op 9 mei 2019 reeds zoveel mogelijk vooruitgang te boeken inzake de toekomstige langetermijnbegroting, wordt het mogelijk in nauwe samenwerking met het Europees Parlement tegen uiterlijk oktober 2019 in de Europese Raad een volledig en alomvattend akkoord te bereiken.

Met de vaststelling van het nieuwe meerjarig financieel kader tegen eind 2019 wordt ervoor gezorgd dat nieuwe programma's tegen 1 januari 2021 operationeel zijn. Hiermee worden reeds in 2021 tienduizenden banen in de onderzoekssector gecreëerd en wordt voor nog veel meer werkgelegenheid gezorgd in de ruimere economie. Voorts kan worden gegarandeerd dat in 2021 meer dan 100 000 projecten in het kader van het cohesiebeleid tijdig van start kunnen gaan, dat 1 000 000 jongeren deel kunnen nemen aan een Erasmus-uitwisseling en dat 40 000 jongeren de kans krijgen solidariteitsacties binnen Europa te verrichten. Start-ups en kmo's kunnen dan ondersteund worden bij het uitvoeren van hun investeringen, de investeringen en capaciteit inzake defensie kunnen aanzienlijk worden verhoogd en er kan worden bijgedragen aan de bescherming van de grenzen van de Unie tegen illegale handel, smokkel en fraude.

Meer informatie

IP/18/6631

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail