Parlement geeft groen licht voor nieuwe voorzitter bankentoezicht ECB
Andrea Enria heeft op 29 november de steun van de EP-leden gekregen om voorzitter te worden van de ECB-raad van toezicht voor banken in de EU.
Enria ontving eerder de steun van de commissie Economische en monetaire zaken op 20 november. De 57-jarige Italiaan, die momenteel aan het hoofd staat van de Europese Bankautoriteit, heeft ook de goedkeuring van de Raad nodig om Danièle Nouy te vervangen als voorzitter bankentoezicht vanaf 1 januari 2019.
Bankentoezicht op EU-niveau
De Europese Centrale Bank begon in 2014 met het uitoefenen van toezicht als eerste stap naar de oprichting van een bankenunie in de EU. Terwijl in het verleden alle banken waren onderworpen aan toezicht door hun nationale autoriteiten, werden door de oprichting van een gemeenschappelijk toezichtsmechanisme de grootste banken in de eurozone onder rechtstreeks toezicht van de ECB geplaatst.
Dit was bedoeld om de degelijkheid van de banken en de stabiliteit van het hele systeem te verzekeren en te zorgen dat dezelfde vereisten van toepassing zijn op elke grote speler.
Momenteel staan 118 banken onder rechtstreeks toezicht van de ECB en wordt deze lijst voortdurend bijgewerkt. Deze banken zijn ofwel de grootste in hun thuisland, hebben activa van meer dan 30 miljard euro of bedrijven substantiële grensoverschrijdende activiteiten. Kleinere banken blijven onder toezicht van de nationale bankautoriteiten.
Als toezichthouder heeft de ECB de bevoegdheid om inspecties uit te voeren, banken te vragen extra kapitaal te reserveren om risico's te beperken en zelfs om bankvergunningen in te trekken.
De ECB legt verantwoording af aan het Parlement voor de uitvoering van zijn toezichttaken. Het stelt een jaarverslag op over bankentoezicht dat tijdens een openbare hoorzitting aan de leden wordt voorgelegd. Verder komt de voorzitter van de raad van toezicht regelmatig naar de commissie Economische zaken om vragen van de leden te beantwoorden.
Stand van zaken
Veel banken in de EU werden hard getroffen door de economische en financiële crisis die in 2008 begon. Sommigen worstelen nog steeds met leningen die niet worden afbetaald.
In zijn verklaring voor de commissie Economische zaken op 20 november zei Enria dat het verwijderen van slechte activa van bankbalansen en het bevorderen van integratie in de sector als zijn twee belangrijkste prioriteiten. "De bankenunie zal niet overleven, als de volgende crisis ons nog steeds te pakken krijgt met een erfenis van slechte activa uit de vorige crisis of met een volgens nationale lijnen gesegmenteerde markt," zei hij.
Enria probeerde ook het idee weg te nemen dat banken te groot kunnen zijn om failliet te kunnen gaan. "Banken kunnen failliet gaan ... het in gebreke blijven van een bank betekent niet noodzakelijkerwijs het falen van de toezichthouder," zei hij.
Meer informatie
Productinformatie
REF.: 20181122STO19858
Gecreëerd: 27-11-2018 - 15:58
Bijgewerkt op: 29-11-2018 - 16:53