Raad Buitenlandse Zaken (Ontwikkeling), 26 november 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 26 november 2018, 18:00.

De EU steunt de Nobelprijswinnaars voor de Vrede 2018

Voornaamste resultaten

Gender en mensenrechten

Daags na de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen verwelkomden de Ministers van Ontwikkeling Nobelprijs­winnaars voor de Vrede Nadia Murad en dr. Denis Mukwege voor een gesprek over gender en mensenrechten. De genodigden deden hun verhaal, en er werd besproken hoe de EU en haar lidstaten meer kunnen doen om gender­gerelateerd geweld te voorkomen.

Het is een eer en een genoegen om Nadia Murad en Denis Mukwege te verwelkomen in Brussel voor de zitting van de Ministers van Ontwikkeling. Wij hebben hen altijd bijgestaan, en hun werk in hun respectieve omstandigheden en landen met trots ondersteund.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

EU steunt Nobelprijswinnaars voor de Vrede 2018 Nadia Murad en dr. Denis Mukwege

Afrikaans-Europese alliantie

De Raad boog zich over de Afrikaans-Europese alliantie voor duurzame investeringen en banen. Over minder dan een maand vinden namelijk het forum op hoog niveau Afrika-Europa (Wenen, 17-18 december) en de ministeriële bijeenkomst EU-AU (21-22 januari 2019) plaats.

De ministers uitten hun steun voor het initiatief en de 4 actieterreinen: een beter investeringsklimaat, risicoverlaging bij investeringen, meer steun voor vaardigheden en onderwijs, en ondersteuning van de economische integratie en marktontwikkeling. Er werd gesproken over hoe de lidstaten actief betrokken kunnen zijn bij deze nieuwe Afrikaans-Europese alliantie, en over het belang van het zorgen voor coördinatie en coherentie ter plaatse.

De EU is nog steeds de belangrijkste partner van Afrika. De ministers wezen er dan ook op dat Afrikaanse en Europese belanghebbenden voldoende bewust moeten worden gemaakt van de nauwe banden tussen beide continenten.

Naar een nieuwe "Afrikaans-Europese alliantie" ter verdieping van de economische betrekkingen en ter bevordering van investeringen en werkgelegenheid (persbericht Europese Commissie, 12/09/2018)

Toekomstige financiële structuur voor ontwikkeling

De Raad besprak de toekomstige financiële structuur voor ontwikkeling. Het debat ging over de stand van de onderhandelingen inzake het meerjarig financieel kader (MFK) wat betreft het instrument voor nabuurschapsbeleid, ontwikkeling en internationale samenwerking (NDICI), en met name de toekomstige Europese structuur voor investeringen buiten de EU.

Voorts waren de ministers van oordeel dat het toekomstige financiële kader voldoende flexibel moet zijn, terwijl de prioriteiten van de EU voor haar buurlanden en Afrika volledig tot uiting moeten komen. De ministers kregen ook een presentatie over Europese externe investeringen door Werner Hoyer, president van de Europese Investeringsbank. Ze erkenden dat de EIB waardevol werk verricht bij het ondersteunen van het externe beleid van de EU.

Voorstel voor nieuwe instrumenten voor het externe EU-optreden (persbericht Europese Commissie, 14/06/2018)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3654

Brussel

26 november 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN